Slovenski veleposlanik: Veseli me povećanje robne razmjene između Slovenije i Hrvatske

"VESELI me da je Slovenija jedna od tri glavna hrvatska gospodarska partnera, koji su u posljednjih godinu dana uspjeli povećati ukupnu robnu razmjenu između država", komentirao je objavljivanje podataka o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom za 2010. godinu slovenski veleposlanik Vojko Volk, priopćeno je iz slovenskog veleposlanstva.

Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske u svom je priopćenju prošloga tjedna istaknuo da hrvatski izvoz u Sloveniju iznosi 697 milijuna eura, dok uvoz iznosi 885 milijuna eura, odnosno ukupno 1,582 milijarde eura. Ukupna robna razmjena između dvije države u odnosu na prethodnu godinu povećana je za 10,8 posto, isto tako se povećava ukupni udjel poslovanja sa Slovenijom kako s izvozne tako i s uvozne strane, navodi se u priopćenju.

"Uzrok za te ohrabrujuće rezultate ne možemo pripisati samo postupnom oporavku obiju gospodarstava, nego i poboljšanju političkih odnosa između dviju zemalja, nakon dogovora predsjednika obiju vlada i potpisivanja Sporazuma o arbitraži. Važnost navedenog još je veća pogotovo ako uzmemo u obzir da smo u međusobnoj razmjeni u 2009. godini zabilježili pad od 26 posto", rekao je veleposlanik Volk.

"Želimo i nastojat ćemo da se taj trend nastavi. Interes za suradnju je velik, a mogućnosti, i za zajedničke nastupe gospodarstava obiju država, je dovoljno," rekao je slovenski veleposlanik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara