slovensko-hrvatski ribarski sporazum produžen za tri mjeseca

Slovenija i Hrvatska produžile su u četvrtak za još tri mjeseca režim gospodarskog ribolova u pojasu između Lovrečice u Hrvatskoj i Ankarana na slovenskoj obali, koji su u rujnu prošle godine dogovorili premijer Račan i tadašnji slovenski premijer Janez Drnovšek. L

To je jedan od rezultata sedmog sastanka međudržavne komisije za malogranični promet koju vode diplomati dviju država, a koja se u četvrtak sastala u Murskoj Soboti

Međudržavna komisija također je odlučila da se od prvog travnja ove godine sporazum o režimu prijelaza u malograničnom pojasu na kopnu u potpunosti usklađuje s malograničnim sporazumom.

Kako su nakon sastanka potvrdili Olga Kresović Rogulja iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i slovenski diplomat Vojko Kuzma, traže se rješenja kako bi se olakšao prijelaz granice u malograničnom pojasu, ali će se prema sporazumu, koji u potpunosti stupa na snagu 1. idućeg mjeseca, prijelazi granice bez malogranične iskaznice ili potvrde o poljoprivrednom ulošku za poljoprivrednike koji imanja imaju na drugoj strani smatrati ilegalnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski upravni organi do sada su u općinama u malograničnom pojasu izdali samo nešto više od 4.500 malograničnih propusnica i manje od 600 potvrda o vlasništvu zemljišta u susjednoj državi, iako je u Hrvatskoj najmanje 2000 tzv. dvovlasnika, potvrdila je Olga Kresović Rogulja.

Mnogo bolje stanje nije niti u Sloveniji. Problem je i to što će i dvovlasnici svoje poljoprivredne proizvode izrasle u susjednoj državi morati uvoziti po carinskom režimu Europske unije, na čemu inzistira Slovenija koja u svibnju iduće godine postaje punopravnom članicom EU, no traže se rješenja kako bi se stvar za poljoprivrednike olakšala.

Od predviđenih 5 malograničnih prijelaza do kraja ovog mjeseca otvorit će se dva, a tri idućeg mjeseca.

(Hina) fl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara