Slovensko-hrvatski spor u izvješću Europskog parlamenta

SLOVENSKOHRVATSKI spor o granici na moru sigurno će biti spomenut u izvješću Europskog parlamenta o spremnosti Slovenije da se kroz nešto više od dva mjeseca uključi u Europsku uniju, a u nacrtu izvješća taj spor se povezuje s lanjskom odlukom hrvatskog Sabora da proglasi ekološkoribolovni pojas u Jadranu.

"Najozbiljniji problem Slovenije je granični spor s Hrvatskom u vezi s kojim je i EU već pozvala obje strane da postignu sporazum", izjavio je u srijedu navečer za slovensku tiskovnu agenciju STA talijanski zastupnik u Europskom parlamentu Demetrio Volcic nakon zasjedanja vanjskopolitičkog odbora koji je raspravljao o tekstu izvješća koje u tom dijelu ima više amandmana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću o kojem će vanjskopolitički odbor raspravljati danas, a parlament ga treba usvojiti idućeg mjeseca, navodi se da je glavni problem Slovenije na međunarodnoj razini pitanje određivanje granice u Piranskom zaljevu i da je Europska komisija u jednoj fazi tog spora izrazila spremnost da posreduje. Volcic je podnio amandman prema kojemu bi se kao sporna označila odluka Hrvatske o proglašenju ekološko-robolovne zone. Amandman je na prijedlog slovenske liberalno-demokratske stranke (LDS) podnijela i skupina liberala (ELDR) u Europskom parlamentu, a njime se u osnovi tvrdi da je Hrvatska proglašenjem zone prejudicirala granicu sa Slovenijom i da je to učinila bez pokušaja multilateralnog dogovora o zaštiti Jadrana. Na izvješće o Sloveniji, koje je u cjelini pozitivno, podnijeto je ukupno 11 amandmana, no svi su osim Volcicevog i ELDR-ova pretežno redakcijske naravi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara