Slučaj Hrvatskih studija došao do DORH-a, fakultet bi mogao prestati postojati

Slučaj Hrvatskih studija došao do DORH-a, fakultet bi mogao prestati postojati
Foto: Patrik Macek/Pixsell

SINDIKAT znanosti ocijenio je da je Sveučilište u Zagrebu dovelo Hrvatske studije u ozbiljnu situaciju jer je protivno Zakonu o ustanovama u sudski registar uspjelo upisati Fakultet hrvatskih studija kao javnu ustanovu bez prethodnog rješenja Ministarstva znanosti, čime je dovedeno u pitanje postojanje HS-a.

Ministarstvo je Državnom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o odluci o upisu Hrvatskih studija u sudski registar. Fakultet hrvatskih studija upisan je u Sudski registar Trgovačkoga suda u Zagrebu po rješenju toga suda od 7. siječnja.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja oglasio se u srijedu priopćenjem naslovljenim "Alarmantna situacija u vezi Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu" u kojemu postavlja pitanje - kako je bilo moguće da Fakultet hrvatskih studija bude upisan u sudski registar kao javna ustanova bez prethodnog rješenja Ministarstva o usklađenosti osnivačkog akta fakulteta sa zakonom i to u okolnostima kad osnivački akt sadrži pojedine nezakonite odredbe?

Dva moguća scenarija

Za taj sindikat, spomenuta situacija posljedica je dvaju mogućih scenarija - ili se radi o potpunoj nekompetentnosti sudaca Trgovačkoga suda u Zagrebu u što je, smatraju, teško povjerovati jer se radi o trivijalnom pitanju u postupku osnivanja ustanove, ili je riječ o umreženosti čelnih ljudi sveučilišta s pojedinim korumpiranim sucima i dogovornom provođenju nezakonitog upisa u sudski registar.

"Teško je izabrati što je od navedenoga gore i pogubnije za pravosuđe, naše društvo i državu, ali nesumnjivo je riječ o situaciji koju trebaju ispitati tijela kaznenoga progona u ovoj zemlji", istaknuo je u priopćenju glavni tajnik Velikoga vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Sindikat smatra da je situacija u koju je sveučilište svojim nezakonitim postupanjem i zaobilaženjem ministarstva dovelo Hrvatske studije ozbiljna. Ocjena je potkrijepljena podacima da su Hrvatski studiji brisani iz registra kao odjel koji je bio sveučilišna podružnica, a nezakonit upis Fakulteta hrvatskih studija mogao bi biti izbrisan iz sudskog registra zbog žalbe koju je mjerodavno ministarstvo dužno podnijeti Državnom odvjetništvu jer je namjerno zaobiđeno. Istaknuto je i kako osnivački akt sadrži i ozbiljne nezakonitosti na koje je sindikat i prije upozoravao.

Hrvatski studiji mogli bi prestati postojati

"Time bi Hrvatski studiji prestali postojati u bilo kojoj formi. Ova situacija pokazuje koliko su štetni svojevoljni i nezakoniti postupci sveučilišne uprave, odnosno pojedinih njegovih članova koji su u ostvarenju osobnih interesa. a pod krinkom zaštite nacionalnih vrijednosti i u oslanjanju na političke veze i utjecaje, kadri kršiti zakone ove zemlje na najgrublji način i dovesti u pitanje funkcioniranje cijele ustanove, radna mjesta svojih kolega, obrazovanje studenata", upozorio je Ribić.

Sindikat smatra kako se mora voditi računa i o tome da su Hrvatski studiji postupcima sadašnje uprave dovedeni u situaciju da već sada ministrica Divjak može donijeti rješenje o njihovu brisanju iz upisnika visokih učilišta gdje su upisani kao odjel, jer su izbrisani kao odjel, odnosno sveučilišna podružnica, što je osnova za prestanak financiranja iz državnoga proračuna.

S tim u vezi, Ribić je podsjetio da članak 12. Pravilnika o upisu znanstvenih organizacija i Upisnika visokih učilišta određuje da Ministarstvo provodi brisanje upisa visokog učilišta iz toga upisnika na temelju rješenja o brisanju iz sudskog registra, a članak 23. stavak 8. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju da se organizacije koje su brisane iz njega ne mogu financirati iz državnoga proračuna.

Sindikat je pozvao rektora Damira Borasa da jasno odgovori na pitanje tko su odgovorni za ove postupke i nastalu situaciju te ih, bez odgode, sankcionira koristeći sve zakonite mehanizme koji su mu na raspolaganju

"Pri tome prvenstveno mislimo na prorektora Antu Čovića, koji na Sveučilištu i dalje nezakonito radi iako je navršio 70 godina života i na imenovanoga dekana Pavu Barišića kojega su rektor i sveučilišni Senat zadužili da zakonito provede postupak osnivanja fakulteta, što očito nije učinio", zaključio je glavni tajnik Sindikata znanosti i izvijestio da se o svim ovim pitanjima Sindikat znanosti pismom izravno obratio rektoru Borasu.

Ministarstvo nije zaprimilo zahtjev Hrvatskih studija za upis u Upisnik visokih učilišta

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić u utorak je u priopćenju ustvrdio da je Fakultet hrvatskih studija 19. prosinca 2019. elektroničkom poštom Ministarstvu dostavio odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca o osnivanju Fakulteta te odluku o imenovanju fakultetskih tijela, opovrgavajući tvrdnju ministrice Blaženke Divjak da Ministarstvo nije dobilo odluku Senata.

Ta je odluka, navodi MZO, "dostavljena samo u popratnoj dokumentaciji zahtjeva za povećanje plaće dekana i prodekana, odnosno zahtjev za unos njihovih novih radnih mjesta".

Zahtjev za povećanje plaće dekana i prodekana, ističu iz MZO-a, "ne može biti temelj za upis u Upisnik visokih učilišta, a  što bi Uprava visokog učilišta trebala napraviti u interesu studenata kojima se mora osigurati studiranje na programima koji su u skladu sa Zakonom".

"Nadamo se da se ipak radi o nenamjernom administrativnom propustu, a ne o prioritetima Uprave visokog učilišta", poručuju iz MZO-a.

Hrvatski studiji status fakulteta dobili su odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 10. prosinca, na temelju Elaborata o provođenju statusne promjene sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu u status ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet hrvatskih studija.

Rektor Damir Boras na temelju suglasnosti Senata imenovao je dekana Pavu Barišića i 34 člana Fakultetskoga vijeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara