Slučaj iz 2013: Petorica silovala curu u Zadru, sud teže kaznio samo dvojicu

Slučaj iz 2013: Petorica silovala curu u Zadru, sud teže kaznio samo dvojicu
Screenshot: N1

ODLUKA da se petoricu osumnjičenih za grupno i višestruko silovanje 15-godišnje tinejdžerice pusti na slobodu, a protiv dvojice nije ni pokrenut postupak, nije jedina skandalozna odluka Županijskog suda u Zadru kada je riječ baš o silovanju. 

Skandaloznu odluku isti je sud donio i u ožujku 2016. godine. 

Da stvar bude zanimljivija, donio ju je sudac Hrvoje Visković, koji je danas kao glasnogovornik tog suda branio kolegu Ivicu Markovića koji je zaključio da kod mladića koji su grupno u više navrata silovali maloljetnicu nema opasnosti od ponavljanja silovanja. Visković je, podsjetimo, na presici napao medije zbog "bombastičnih naslova" i rekao kako "nepotrebno dižu tenzije".

No krenimo redom. 

Još jedno grupno silovanje se dogodilo 2013. godine na plaži u Zadru, a djevojka je u policiju došla u rastrojenom stanju i rastrgane odjeće

Silovanje se dogodilo 2013. godine na zadarskoj plaži Kolovare. Djevojka je potom u rastrojenom stanju i rastrgane odjeće došla u policiju s majkom gdje su joj liječničkim pregledom utvrđene lakše tjelesne ozljede i spolni odnos s petoricom muškaraca. Policija je nakon istrage privela petoricu mladića iz zadarskog zaleđa, tada u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine, pod sumnjom da su sudjelovali u serijskom silovanju, pisao je Zadarski.hr.

Sudac Hrvoje Visković je utvrdio da su prva dvojica mladića, prema iskazima svjedoka koji su vidjeli da mladići uplakanu djevojku koja se otimala vuku po plaži, upotrijebila silu dok su je silovali, dok je za ostalu trojicu utvrđen spolni odnos bez pristanka, odnosno bez upotrebe izravne sile.

Teže kazne samo dvojici silovatelja, a odluku je donio sudac koji sada kao glasnogovornik suda za novi slučaj grupnog silovanja okrivljuje medije

Sudac Visković, koji danas za najnoviji slučaj grupnog silovanja u Zadru okrivljuje medije, prije tri godine u sličnom je slučaju za silovanje osudio samo dvojicu, dok su ostala trojica osuđena za blaža kaznena djela. 

Prvooptuženi B.K. (25) i drugooptuženi maloljetnik (20) proglašeni su krivima zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode te je 25-godišnjak osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, a 20-godišnjak na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine. Istom presudom krivima su proglašeni i trećeoptuženi maloljetnik (21), četvrtooptuženi (22) i petooptuženi maloljetnik (19) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode te je obojici maloljetnika primjenom odredbi Zakona o sudovima za mladež izrečen pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora i odgojna mjera pojačane brige i nadzora (drugim riječima nije im dosuđen ni maloljetnički zatvor), dok je 22-godišnjak za ovo kazneno djelo osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, pisao je Zadarski.hr. 

Vukli su tinejdžericu po plaži, ona se otimala

Nakon silovanja koje su obavila prva dvojica, koje je sudac Visković jedine i osudio za silovanje, vukli su je po plaži dok se otimala. 17-godišnjakinja je potom, naime, ustala i došla do noćnog kluba na Kolovarama gdje je pristupila trećeoptuženom, koji je na zidiću pokraj mora sjedio s četvrtooptuženim i petooptuženim. Nakon kraćeg razgovora otišla je na plažu s jednim od njih, koji se nakon spolnog odnosa s djevojkom vratio do kluba i kazao drugom da ga djevojka zove na plažu. Isti scenarij uslijedio je i s trećim mladićem, pisao je Zadarski.hr.

Sudac je utvrdio da je u njihovu slučaju došlo do spolnog odnosa bez pristanka, odnosno da u njihovu slučaju nije upotrijebljena sila. Državno odvjetništvo na to se žalilo jer je trojicu mladića u optužnici zajedno s ostalom dvojicom optužilo za silovanje koje su počinili zajedno s jednim ili više počinitelja, pri čemu je prema istoj osobi izvršeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji, kao i teško kazneno djelo protiv spolne slobode prema žrtvi, posebno ranjivoj zbog njezine dobi, bolesti, ovisnosti, trudnoći, invaliditetu, te teškim tjelesnim ili duševnim smetnjama.

Trojica nisu osuđeni za silovanje

Visković je utvrdio da se prva dvojica nisu poznavala s ostalom trojicom mladića pa mu je valjda i to poslužilo kao argument da tu trojicu ne kazni za silovanje, nego tek za spolni odnos bez pristanka. 

Dvije skupine mladića srele su se, prema presudi, na zabavi na kojoj je bila i 17-godišnja djevojka. Ona je bila u alkoholiziranom stanju, povraćala je i posrtala. Prva dvojica mladića nisu je otpratila do taksija, nego su je odveli do plaže, silovali i tamo ostavili. Djevojka se potom vratila u klub, nakon čega je silovanje nastavljeno.

"Iz svih dokaza utvrđeno je da su prva dvojica optuženih počinila kvalificirani oblik silovanja i da su djevojku zajedno silovali. Za ostalu trojicu, koja nisu bila u vezi s prvom dvojicom, utvrđeno je kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka", rekao je sudac Hrvoje Visković obrazlažući presudu, dodajući kako je cijeli postupak cijelo vrijeme opterećen činjenicom da djevojka zbog alkoholiziranosti nije imala nikakvih saznanja što se te večeri dogodilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara