Slučaj Karlovačka pivovara: Danas provođenje nadzora u Službi za zdravstvenu ekologiju

Slučaj Karlovačka pivovara: Danas provođenje nadzora u Službi za zdravstvenu ekologiju

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva provedenim upravnim nadzorom utvrdilo je u tzv. "slučaju pivovara" nepravilnosti u postupanju Hrvatskih voda, a pokrenulo je i postupak protiv višeg vodopravnog inspektora Milivoja Radočaja te bi prijava danas trebala stići i do Državnog odvjetništva.

Kako stoji u izvješću Ministarstva, proveden je upravni nadzor nad zakonitošću obavljanja djelatnosti Hrvatskih voda te su upravnim nadzorom utvrđene nepravilnosti u postupanju Hrvatskih voda, te će se iz tog razloga poduzeti zakonom predviđene mjere.

Sukladno Pravilniku o uvjetima koje moraju ispunjavati ovlašteni laboratoriji, odlukom od 22. ožujka 2007. godine naređeno je provođenje nadzora u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije, također stoji u izvješću. Kontrolni će se nadzor provesti 27. ožujka, odnosno danas.

Također se navodi i kako je pokrenut postupak za težu povredu službene dužnosti protiv višeg vodopravnog inspektora pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Milivoja Radočaja.

"On je nalaze o nedostacima u Karlovačkoj pivovari imao i prije incidenta i ništa nije poduzeo u vezi toga. Niti je Karlovačkoj pivovari izdao rješenje kojim joj nalaže da ukloni nedostatke, niti im je naveo rok do kada to trebaju učiniti, a niti je o tome obavijestio svoju matičnu firmu, odnosno Hrvatske vode.", kazao je u razgovoru za Index glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić, dodavši kako se to smatra težom povredom službene dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu su jučer pristigli i nalazi uginulog Martinovićeva psa, koji , kako nam Pavić kaže, ukazuju na to da se radi o trovanju ugljičnim monoksidom.

"Na organima psa nije uočena nikakva promjena, u tkivu i organima koji su bili podvrgnuti dodatnim testiranjima nisu pronađeni nikakvi toksini, izuzev na plućima, na njima su uočena oštećenja, što ukazuje na trovanje ugljičnim monoksidom.", kaže Pavić te dodaje kako su stručnjaci vještačenjem rekonstruirali događaj te ustvrdili kako se Martinović, nakon što je njegov pas Šeri klonuo omamljen s CO2, sagnuo kako bi pogledao što mu je, a u tom se trenutku, također omamljen, i sam srušio.

Što se tiče nepravilnosti utvrđenih u radu Hrvatskih voda, jedna od njih je i da su oni znali da Karlovačka pivovara ispušta tehnološke, štetne tvari više od maksimalno dopuštene količine, no nisu ništa u vezi toga poduzeli.

Ministarstvo je za danas, kako nam Pavić kaže, naredilo provođenje nadzora u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije.

B.S.
Foto:Radio Mrežnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara