Slučaj "makarsko smeće" i u Varaždinu?

VARAŽDINU bi se mogao dogoditi slučaj "makarsko smeće", jer je općina Gornji Kneginec, u kojoj je godinama odlagan varaždinski otpad, ovih dana odlučila odlagalište zatvoriti najkasnije 28. veljače te je svim korisnicima otkazala ugovor, objavio je danas na sjednici Gradskog poglavarstva gradonačelnik Ivan Čehok.

Gradu Varaždinu i prije najavnog roka za zatvaranje odlagališta ugovor s Gornjim Knegincem istječe 1. veljače.

"Županija nije pokazala volju da pronađe mjesto za novo odlagalište, iako je za to nadležna, a zbog njezine nadležnosti ni Vlada ne može ništa učiniti. Bojim se da će u početku veljače smeće biti na ulicama", kazao je Čehok.

Znajući da gradu 1. veljače istječe ugovor s Knegincem, gradski su čelnici još u rujnu počeli s općinskim predstavnicima razgovarati o produljenju ugovora, dok se uređaj za baliranje otpada, koji grad nabavlja, ne pusti u rad. U gradu tvrde da im je općina otkazala ugovor bez otkaznog roka i ne ostavljajući im druge mogućnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogradonačelnik Zlatko Horvat kazao je da će se pregovori s kneginečkim čelnicima nastaviti, no da građani moraju biti spremni na to da će novo rješenje biti nešto skuplje.

Gradski tajnik Robert Podolnjak kazao je da su o tome razgovarali i u Županiji, no da ona nema načina prisiliti Kneginec da prihvati otpad. Stoga će poslati dopis Vladi da donese neko rješenje kako bi se spriječila ekološka katastrofa. Naglasio je da se Kneginec odlučio zatvoriti odlagalište jer je to uvjetovala tvornica Calzedonia, koja na području te općine kani otvoriti pogon.

Kneginečko Općinsko poglavarstvo priopćilo je, pak, da je još u srpnju 2002. donijelo odluku o odlaganju varaždinskog otpada do isteka ugovora, t.j. do 1. veljače 2004., te o tome obavijestilo i korisnika i Županiju, tako da je gradu ostalo čak 19 mjeseci da pronađe nov način odlaganja otpada. Otkaz ugovora, tvrde, poslan je s ugovorenim otkaznim rokom od 30 dana. Ističu da je u blizini odlagališta predviđena gradnja poduzetničke zone, važne za razvoj općine, pa je donesena odluka o bezuvjetnu zatvaranju odlagališta. Osim toga odlagalište nije dobilo sve potrebne dozvole za rad i novac prikupljen od odlaganja ne omogućuje daljnje ekološko odlaganje smeća pa je zatvaranje odlagališta nužno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara