"Slučaj Maškarin" Hrvatska liječnička komora: U KBC Rijeka nije učinjen stručna pogreška

HRVATSKA liječnička komora (HLK) priopćila je danas da u liječenju Miroslava Maškarina, kojemu je nakon odstranjenja upaljenog crvuljka u riječkom KBC-u zbog komplikacija amputirana noga, nije učinjena stručna pogreška.

Komisija za stručni nadzor HLK takvo je mišljenje donijela nakon što je 24. i 25. kolovoza provela nadzor nad Maškarinovim liječenjem u KBC-u Rijeka, pregledala cjelokupnu medicinsku dokumentaciju, prostore gdje je liječen i opremu kojom je liječen te saslušala sve zdravstvene djelatnike koji su sudjelovali u liječenju bolesnika i posjetama bolesniku.

Tijekom kirurškog zahvata odstranjenja upaljenog crvuljka, koji je učinjen laparskopskom tehnikom, dogodila se mehanička ozljeda prednje stijenke trbušne aorte s posljedičnim jakim krvarenjem u trbušnu šupljinu, stoji u mišljenju Komisije.

Neželjeni ishod, gubitak lijevog donjeg estremiteta, nastao je unatoč medicinski ispravnih i pravodobno učinjenih postupaka koji su izvedeni po pravilima medicinske struke, ispravnom opremom i sredstvima uz optimalno djelovanje zdravstvenih djelatnika, ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HLK Hrvoje Minigo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je utvrdila da je do rijetke i po život opasne komplikacije, ozljede prednje stijenke trbušne aorte, došlo je prilikom zamjene troakara, a zbog žestokog krvarenja u trbuh i dugotrajne kompresije mjesta ozlijeđene aorte i klemanja aorte instrumentom nastao je compartment sindrom obiju potkoljenica.

Zbog ireverzibilnih ishemičkih promjena lijeve potkoljenice, višeorganskog zatajivanja i ugroženog života bolesnika, učinjena je natkoljenična amputacija lijevog donjeg ekstremiteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara