Slučaj Riječke banke - svjedočio Mladen Šunjić, bivši predsjednik Nadzornog odbora

U ISTRAZI u slučaju Riječke banke danas je na Županijskom sudu u Rijeci saslušan Mladen Šunjić koji je od prosinca 1996. do srpnja 2000. bio predsjednik Nadzornog odbora (NO) te banke, a do 2000. direktor Državne agencije za sanaciju banaka (DAB), tadašnjeg većinskog vlasnika banke.

Nakon saslušanja Šunjić novinarima nije želio iznijeti sadržaj iskaza koji je dao pred istražnom sutkinjom Sajonarom Čulinom.

Tomislav Sabljar, odvjetnik jednoga od šestero osumnjičenih, bivšeg predsjednika Uprave banke Ivana Štokića, kazao je da je Šunjić "ustvrdio da Uprava nije obmanula Nadzorni odbor banke".

"Šunjić je rekao da je NO nadzirao njezin rad na temelju revizorskih izvješća po kojima je poslovanje banke bilo zakonito", kazao je Sabljar.

Dodao je kako je "Šunjić istaknuo da je Riječka banka u to vrijeme dobro radila te pripremala privatizaciju u skladu sa zakonima".

Po Sabljarovim riječima, Šunjić je o gubicima banke i uhićenju glavnog dilera Eduarda Nodila, kojega se sumnjiči za kažnjiva djela sklapanja štetnih ugovora i krivotvorenje službenih isprava, doznao iz dnevnih novina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saslušanju su danas bili nazočni bivši predsjednik i član Uprave Riječke banke, Ivan Štokić i Borislav Perožić.

Obojica su novinarima kazala kako im je najvažnije da sud utvrdi istinu. Štokić je dodao da je došao čuti Šunjićevo svjedočenje jer je, kaže, "Šunjić kao bivši predsjednik NO najbolje upoznat s radom Uprave."

Bivša direktorica Direkcije pravnih poslova Irena Šunić danas, iako je bila pozvana, nije svjedočila jer, po riječima odvjetnika osumnjičenih, nije primila sudski poziv.

Istraga o nezakonitim radnjama u bivšoj Riječkoj banci počela je u ožujku 2002. kada je, pod sumnjom da je neovlaštenim poslovanjem od 1997. do 2002. banku oštetio za 97,3 milijuna dolara, uhićen glavni diler banke Nodilo.

Za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora, na temelju kojih je Nodilo trgovao deviznim novcem u iznosima većima od onih koji su bili dopušteni unutarnjim bančinim pravilnikom, osumnjičeni su bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić te Štokić i Perožić.

K tomu, Štokić i Perožić osumnjičeni su i za zloporabu položaja i ovlasti. Svi su, nakon višemjesečnog pritvora, pušteni i brane se sa slobode.

U ožujku ove godine Državno je odvjetništvo podignulo optužnicu protiv šestero osumnjičenih, ali je Izvanraspravno sudsko vijeće prihvatilo dio prigovora branitelja na optužnicu te je ona vraćena na doradu, a istraga nastavljena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara