Slučaj Večernje novosti: Tko laže - srpski kriminalac ili njemački WAZ?

Tekst: S.C.H.
Foto: Blic

KONTROVERZNI srpski biznismen Stanko Subotić ponovio je u izjavi za crnogorsku TV postaju IN da je beogradski dnevni list Večernje novosti kupljen njegovim novcem, demantirajući time izjave predstavnika medijske kompanije WAZ koji su tvrdili da su oni osigurali novac za kupovinu većine dionica lista.

Ranije slične Subotićeve izjave izazvale su veliku buru u Srbiji, no on je IN-u rekao da je crnogorskim biznismenima Miši Beki i Miroslavu Miškoviću, na njihov zahtjev dao oko 26 milijuna eura kako bi oni preko svojih tvrtki kupili oko 60 posto dionica Večernjih novosti. Sasvim suprotno od njega, član odbora direktora WAZ-a Peter Lange je u beogradskoj Politici napisao da je njegova kompanija osigurala novac za kupovinu.

Subotić, nesuđeni "kralj duhana" na Balkanu kojemu se na beogradskom Specijalnom sudu za organizirani kriminal upravo sudi za organiziranje šverca cigareta koji je daleko nadmašio granice Srbije i protezao se na sve zemlje regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Netko ne govori istinu: WAZ ili Subotić

TV IN je objavio i faksimil navodnog ugovora na kojem su imena tri tvrtke čiji su vlasnici Beko i Mišković, a koje su prema podacima Središnjeg registra za vrijednosne papire Srbije vlasnici ukupno 62,42 posto dionica Novosti. Subotić u intervjuu tvrdi kako taj dokument dokazuje da Peter Lange iz WAZ-a ne govori istinu.

Lange je u spomenutom tekstu u Politici osobno napisao kako je WAZ bio zainteresiran za poboljšanje financijske situacije Večernjih novosti i novinarske kvalitete te da je namjeravao steći nešto više od 60 posto udjela u kapitalu i glasačkim pravima lista. On tvrdi da je WAZ kompletno isfinancirao kupoprodajnu cijenu dionica te da druge osobe u tom poslu nisu sudjelovale, pa tako ni Stanko Subotić. "On nije financirao ni WAZ ni bilo koje drugo stjecanje vlasničkog udjela u Večernjim novostima. Bilo koja izjava koja kaže suprotno, bez obzira od koga potiče, netočna je" napisao je Lange.

"Netko ovdje ne govori istinu" zaključuje beogradski Press koji prenosi priču o prepucavanjima Subotića i Langea i Subotićeve izjave na crnogorskoj televiziji "Ili istinu ne govori Subotić, kada tvrdi da je on osigurao 26 milijuna eura za kupnju dionica Novosti, koje su u rujnu 2006. godine kupile tri tvrtke crnogorskih biznismena, ili istinu ne govori Lange kad kaže da je WAZ osigurao novac. A javnost mora znati u kakvim su odnosima čovjek s tjeralice kojem se sudi u Srbiji i ugledna njemačka medijska kompanija, koja već posjeduje neke srpske listove, poput Politike, a koja namjerava kupiti i Večernje novosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara