Službeni posjet R. Prodija Hrvatskoj u Banskim dvorima isčitavaju kao podršku

ČINJENICU da će predsjednik Europske komisije Romano Prodi osobno, što nije uobičajena praksa, hrvatskim vlastima predati upitnik s oko 4.000 pitanja vezanih za hrvatski zahtjev za ulazak u EU, u Banskim dvorima tumače i kao znak koliku pozornost Hrvatskoj pridaju Europska komisija i njezin predsjednik.

Kao poruka iz Prodijeva službenog posjeta Hrvatskoj, najavljenog za četvrtak mogla bi se iščitati i podrška Europske komisije Hrvatskoj u ispunjavanju uvjeta za pridruživanje Europskoj uniji, istaknuto je na današnjem brifingu za novinare u hrvatskoj Vladi.

U očima država članica EU, Hrvatska sa svojim individualim napretkom, ima regionalni značaj, istaknuto je na brifingu.

U Vladi naglašavaju kako se najvažnije koncentrirati na ispunjavanje svega što se od Hrvatske očekuje. Bez obzira na to što predstoji u unutarnjopolitičkom životu, na predstojeće izbore, ključno je koncentrirati se na ispunjavanje zadataka i uvjeta, jer o tome ovisi odluka EU, kažu u Vladi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instruktivni rok u kojem Hrvatska treba odgovoriti na pitanja je oko tri mjeseca, a kako je to hrvatski prioritet, u Banskim dvorima smatraju da ne bi trebalo biti problema da se taj rok ispoštuje.

Upitnik sadrži pitanja iz svih područja života, pa će odgovori dati snimak stanja u državi u svim segmentima.

Banski dvori procjenjuju da u ovoj fazi hrvatska kandidatura i mišljenje Europske komisije prvenstveno ovise o ispunjavanju političkih uvjeta. Naime, politički uvjeti moraju biti ispunjeni dok se dobije status zemlje kandidata, dok ostali kriteriji, kao što su npr. harmonizacija zakonodavstva, sposobnost provedbe i sl., trebaju biti ispunjeni do ulaska u punopravno članstvo.

Kao ključna politička pitanja u Vladi navode odnos prema Haaškom sudu, povratak izbjeglica i regionalnu suradnju. Uz to, pozornost će, procjenjuje se, biti usmjerena i na pitanja manjina, te pitanja medija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara