Službeno potvrđeno: Karadžić prošle godine ljetovao u Hrvatskoj

Službeno potvrđeno: Karadžić prošle godine ljetovao u Hrvatskoj

PRONALAZAK putovnice na ime Dragan Dabić, koju je koristio Radovan Karadžić i službeno je potvrdio ono što se do sada samo nagađalo. Naime, Dabić aka Karadžić često je ljetovao u Hrvatskoj, a posljednji put to je učinio u lipnju prošle godine.

Pronašli putovnicu

"Pronađena je putovnica na ime Dragana Dabića iz Rume, u kome je i njegova prava fotografija. Iz putovnice se vidi kako je Karadžić putovao u Hrvatsku 2003. i 2004. godine, a posljednji put 6. lipnja 2007. godine", potvrdio je predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za suradnju s Haškim tribunalom (ICTY) Rasim Ljajić u izjavi za srpske medije. Ljajić nije želio odgovarati na pitanja gdje je putovnica pronađena, tek je dodao kako putovnica nije nađena u stanu u Novom Beogradu kojeg je koristio Karadžić.

Podsjetimo kako je svojedobno u hrvatskim medijima izašla priča o tome kako je prije dvije godine Dabić-Karadžić svoj godišnji odmor proveo u unajmljenom apartmanu u Okrugu Gornjem na Čiovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najodgovorniji za izbijanje rata i zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH

Karadžića se tereti na temelju osobne i zapovjedne odgovornosti za genocid, sudjelovanje u genocidu, istrebljenje, ubojstvo, hotimično lišavanje života, progone, deportaciju, nečovječna djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca.

Kao prvog predsjednika Republike Srpske smatra ga se i najodgovornijim za izbijanje rata i zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući toj politici, Srebrenica je postala poprištem najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a Karadžića se uz pokojnog Slobodana Miloševića i još uvijek slobodnog Ratka Mladića smatra najodgovornijim za to masovno ubojstvo više od osam tisuća Bošnjaka, od maloljetnika do staraca.

M.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara