"Smanjenje trošarina za gorivo pogoduje samo onima koji najviše imaju"

MINISTAR FINANCIJA Ivan Šuker se prilikom sinoćnjeg gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno izjasnio protiv smanjenja trošarina na gorivo.

On je taj stav obrazložio i tvrdnjom kako bi to najviše pogodovalo onim građanima Hrvatske koji najviše troše gorivo pa ga, dakle, i najviše imaju. Također je utvrdio da nijedna europska vlada ne smanjuje trošarine.

Rekao je da "kod goriva nema mjesta politikantstvu" te da se radi na drukčijim modelima olakšavanja situacije s gorivom, te da će prioritet biti u proračunskim mjerama kojima će se pomoći najugroženijem stanovništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker je također rekao kako se povećanje cijena goriva neće odraziti na povećanje cijena kruha, reagiravši tako na najave o povećanju cijene od pedeset lipa. Po Šukerovom mišljenju, za proizvodnju kruha su najvažniji plin i električna energija, a udio troškova prijevoza u  troškovima proizvodnje kruha se mogu "mjeriti promilima ili jednim postotkom".

Tijekom emisije se SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec založila za smanjivanje cijena goriva korištenjem plivajućih trošarina, odnosno drukčijim načinima određivanja PDV-a.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara