Smanjuje se broj stručnjaka zaštite na radu za velike poslodavce

Smanjuje se broj stručnjaka zaštite na radu za velike poslodavce

Foto: FAH

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) izvijestila je u petak da je sa socijalnim partnerima dogovorila smanjenje broja stručnjaka zaštite na radu za velike poslodavce.

"Nakon postignutog smanjenja za male poslodavce, naporima HUP-a stupit će na snagu izmjene i dopune Pravilnika kojima se smanjuje već propisana obveza o broju stručnjaka zaštite na radu i za velike poslodavce", ističe se u priopćenju.

Naime, kako objašnjava HUP, nakon pregovora sredinom godine u kojima je postignuto rasterećenje malih poslodavaca (do 49 zaposlenih radnika) kojima je vraćena mogućnost korištenja usluge vanjskih stručnjaka u području zaštite na radu umjesto nametanja obaveze da male tvrtke imaju zaposlenu osobu s položenim ispitom za stručnjaka zaštite na radu, HUP je u pregovorima sa socijalnim partnerom (sindikatom) i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, postigao rasterećenje velikih poslodavaca.

Tako će izmjenom članka 8. stavka 2. Pravilnika, veliki poslodavci na svakih 2000 zaposlenih radnika morati imati dodatnog stručnjaka zaštite na radu II. stupnja, a ne kao što je do sada  bilo propisano, da dodatnog stručnjaka zaštite na radu I. stupnja moraju imati na svakih 500 zaposlenih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjena se odnosi na velike poslodavce u kojima najmanje 80 posto radnika obavlja poslove s malim rizicima. HUP navodi da im je iz resornog ministarstva potvrđeno da će izmjene Pravilnika uskoro biti objavljene u Narodnim novinama.

HUP podsjeća da su u lipnju objavljene su Izmjene i dopune Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu kojim je, kako ističe, zahvaljujući aktivnostima HUP-a, vraćena mogućnost za poslodavce do 49 zaposlenih da mogu ugovarati obavljanje poslova zaštite na radu s vanjskom tvrtkom.

 Naime, dodaje se u priopćenju, prethodnim izmjenama Pravilnika bila je uvedena obveza za sve poslodavce da imaju „unutarnjeg“ stručnjaka zaštite na radu tj. zaposlenu osobu s položenim ispitom za stručnjaka zaštite na radu, što je izmjenama Pravilnika u lipnju 2015. otklonjeno. Tako poslodavci koji zapošljavaju do 49 radnika, a kojih je najviše u Hrvatskoj, mogu i nadalje angažirati vanjske stručnjake ili pak birati mogućnost da zaposle stručnjaka za zaštitu na radu ili pak da osposobe nekoga od postojećih radnika.

HUP je "tijekom intenzivnih pregovora s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava inzistirao na tome da se poduzetnicima ostavi mogućnost izbora, bez nametanja novih obveza, što je na kraju i postignuto, jer su i predstavnici ministarstva prihvatili argumente i pokazali otvorenost za iznalaženje zadovoljavajućeg rješenja", stoji na kraju HUP-ova priopćenja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara