Štrajk francuskih radnika čistoće: Ulicama Pariza gomila se smeće

Štrajk francuskih radnika čistoće: Ulicama Pariza gomila se smeće

Foto: Hina

ULICAMA Pariza i drugih francuskih gradova od danas se gomila smeće zbog štrajkova i blokada radnika čistoće diljem ove države u kojoj u petak kreće Europsko prvenstvo u nogometu.

Ovi prosvjedi dio su vala demonstracija i blokada koje tvrdolinijaški sindikat CGD vodi protiv vlade i njezinog plana usvajanja reforme zakona o radu koja će olakšati zapošljavanje i davanje otkaza, te pomoći smanjivanju broja nezaposlenih ispod 10 posto.

Policija je uklonila blokade ispred većih spalionica i odlagališta otpada oko glavnog grada, no to je bez velikog značaja pošto tamošnji radnici nisu došli na posao, rekli su iz CGT-a.

Usprkos znakovima da sveopći štrajk gubi snagu, vlakovi ne voze redovito već sedam dana.

Državna željeznička kompanija SNCF rekla je kako štrajka 10 posto radnika, manje nego prošlog tjedna, te da tri od četiri brza TGV vlaka voze, kao i šest od deset međugradskih veza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CGT je u srijedu održao sastanke kako bi odlučili hoće li prekinuti štrajk željeznica.

Aktivisti CGT-a su na pariškoj željezničkoj stanici Gare du Nord poremetili i događaj uoči početka europskog prvenstva. Oko 200 prosvjednika, noseći svijetle CGT jakne, ušli su u stanicu pri dolasku lokomotive koja je nosila trofej europskog prvenstva.

U odvojenom incidentu, Myriam El Khomri, ministrica zadužena za izradu kontroverznog zakona, osudila je prosvjed koji se u zoru dogodio pred njezinim domom na kojem je oko 30 prosvjednika preko megafona izvikivalo neprijateljske izjave.

Premijer Manuel Valls odbio je odbaciti zakon o radu, no njegova vlada pokušava zaustaviti prosvjed željezničara nudeći garancije da će zaštititi kvote smjena i odmora pri reorganizaciji SNCF-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara