Smokvina podnio USKOK-u kaznenu prijavu protiv Šarinića zbog iseljeničkog novca

HRVATSKI iseljenik Radovan Smokvina podnio je danas USKOK-u kaznenu prijavu protiv Hrvoja Šarinića kojega sumnjiči za organizirani kriminal, te "masovnu prijevaru i pronevjeru stotine milijuna iseljeničkog novca namijenjenog obrani Hrvatske".

Smokvina u prijavi Šarinića, bivšeg premijera i savjetnika pokojnog predsjednika Franje Tuđmana optužuje da je sredinom srpnja 1998. pronevjerio tri milijuna njemačkih maraka sa računa u austrijskom Villachu i da ih je doznačio na račun HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, a potom sve računa ugasio radi zametanja tragova.

Tvrdi da je Šarinić kao predstojnik Ureda predsjednika potpisivao sve naloge za isplatu oko 100 milijuna eura koje je iseljeništvo dalo za obranu Vukovara. Kaže da postoje dokumenti o tim isplatama i kuda je novac otišao, no da se to ne procesuira jer pravosuđe ne funkcionira.

Zbog istog je slučaja Smokvina protiv Šarinića podnio prijavu i u Austriji.

Smokvina je novinarima ispred zgrade Državnog odvjetništva RH u kojoj je smješten USKOK kazao da je prijavu namjerno podnio danas na dan kada se obilježava stradanje na Ovčari jer, kako je rekao, "želi ukazati da ubojice nisu bile samo u Srbiji, poput Šljivančanina i ostalih, već i u Banskim dvorima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tim se novcem moglo kupiti oružje i spasiti živote i tada ne bi ni bilo Ovčare", rekao je Smokvina.

Na upit novinara na koju je zločinačku organizaciju mislio u kaznenoj prijavi, odgovorio je da je mislio na HDZ koji je, po njegovim riječima, pokretač svega.

Predsjednik udruge Iuris Protecta Zlatko Zeljko najavio je podnošenje zajedničke tužbe protiv Republike Hrvatske kojom će tražiti povrat novca jer se država, kako je rekao, nagodila sa HDZ-ovom Zakladom i prisvojila tuđi novac.

Republika Hrvatska je sa Zakladom nedavno dogovorila uplatu u državni proračun više od 1,5 milijuna eura (11 milijuna kuna) koji je na račun Zaklade prebačen 1998.

Zeljko je najavio i tužbu protiv Šarinića, od kojeg će tražiti odštetu, te žalbu na presudu Općinskog suda kojom je Smokvina nepravomoćno izgubio spor protiv Zaklade. Sud je, naime, krajem listopada, presudio da je za povrat svojih 40 tisuća švicarskih franaka koje je uplatio za obranu Hrvatske Smokvina trebao tužiti državu, a ne Zakladu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara