Smrt sarajevskog taksista na "ničijoj zemlji" postaje pravi Rašomon

SMRT teško bolesnog Tomislava Veljančića na "ničijoj zemlji" u blizini talijanskoslovenske granice, o kojoj su mediji u Trstu ovih dana pisali kao o jedinstvenom primjeru birokratske bezdušnosti slovenske policije jer vozilo hitne pomoći nisu pustili u Novu Goricu, mogao bi zbog novih podataka o tom slučaju postati pravi administrativnopolitički rašomon.

Slovenski organi brane se tvrdnjom da su postupili po propisima, a "Primorski dnevnik", list slovenske manjine u Trstu, navodi da se preminuli u zadnja tri mjeseca koristio dokumentima triju država. "Il Piccolo" navodi da je riječ o Srbinu koji je prije godinu dana u Beogradu operiran od raka želuca. Njegov brat, koji sada sređuje stvari za povratak tijela u domovinu (bit će pokopan u Čačku), tvrdi da je preminuli u Sloveniju ušao s važećom trodnevnom radnom dozvolom, a zadnja tri mjeseca u Milanu od raka u terminalnoj fazi liječio se pod lažnim identitetom "hrvatskog državljanina Ivana Matkovića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vremena za nabavu šengenske dozvole nije bilo, a konvencija između Hrvatske i Italije omogućuje liječenje hrvatskih državljana u Italiji", izjavio je za "Primorski dnevnik" njegov brat, za kojega list piše da je "bosanski državljanin i inženjer ratnog zrakoplovstva u srpskoj vojsci". Brat tvrdi da u Sloveniji ima mnogo prijatelja i da mu je bilo obećano da će ambulantna kola s bolesnikom bez problema prijeći granicu, no da je naletio na "pogrešnoga" koji je odbio prihvatiti da je važeća bosanska privremena putovnica koju je u Milanu dobio za Tomislava, ali nije imala tranzitne vize.

Tršćanski "Il Piccolo" koji priču o "smrti na ničijoj zemlji" objavljuje na prvoj stranici tvrdi da je sličnih neporazuma o nehumanih postupaka na graničnom prijelazu Vrtojba između Gorizije i Nove Gorice bilo još, a slovenskim je policijskim organima sumnjivo što su Talijani umirućeg bolesnika uputili na granicu iako bi bilo logičnjije da su ga ostavili u bolnici. Bilo kako bilo, političke implikacije cijelog slučaja tim su osjetljivije što je riječ o graničnom prijelazu preko kojega će, kako je predviđeno, jedan dan prije ulaska Slovenije u EU predsjendik Europske komisije Romano Prodi doći kako bi simbolički pokazao da je pala "željezna zavjesa" između talijanske Gorizije i slovenske Nove Gorice.

"Europa uklanja granice, ali se čini da je oko Gorice drukčije i da će granica biti još tvrđa sve dok Slovenija ne uđe u Šengenski sporazum", ocjenjuje "Primorski dnevnik", list slovenske manjine u Trstu.

Izvor fotografije: www.pincom.info

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara