Snaga tržišta kaznila je obožavatelja Karadžića bolje od bilo kojeg zakona

Snaga tržišta kaznila je obožavatelja Karadžića bolje od bilo kojeg zakona
Foto: Index/Twitter

NEVIDLJIVA ruka tržišta lupila je po nosu Sašu Trivića, vlasnika lanca pekarnica “Manja” u Bosni i Hercegovini, nakon što je na društvenim mrežama davao podršku ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Nakon što je Karadžić prije nekoliko dana osuđen na doživotni zatvor, Trivić je objavio više statusa na Twitteru u kojima negoduje zbog presude.

No onda se po Twitteru počela širiti i njegova starija objava, iz 2016. godine, u kojoj pruža podršku Ratku Mladiću objavljujući njegovu fotografiju koju je popratio riječima "Jedan jedini".

Trivić se uplašio za svoj biznis

Korisnici Twittera također su pronašli jedan stariji tvit u kojem vlasnik lanca pekarnica najavljuje prelazak iz komunista u četnike zbog "sarajevskih Srebrenica".

No bolje od bilo kakvih zakona koji bi zabranjivali veličanje ratnih zločinaca, bilo kakvih prekršajnih kazni od 50, 100 ili 500 konvertibilnih maraka, Trivića je zbog njegovih stavova kaznilo  - tržište.

Nakon što su Trivićevi tvitovi podigli buru u javnosti, počeli su se javljati pozivi na bojkot njegovih pekarnica. Facebook stranica pekarnice bila je prepuna bijesnih komentara, a pozivi na bojkot pojavili su se i na plakatima ispred nekih njihovih lokala.

Da se radilo o prekršajnoj kazni, to bi se lako platilo. Ali...

Trivić se, naravno, uplašio za svoj biznis - da se radilo o nekakvoj prekršajnoj kazni, to bi bez problema platio - te se na kraju njegova firma morala ispričati.

"Stav koji je predstavljen u javnosti ne predstavlja stav kompanije niti njenih zaposlenih. Svjesni smo greške i odlučeno je da prema kodeksu ponašanja zamjenik direktora bude sankcioniran", odgovorili su iz pekarnice "Manja". Naime, Trivić je vlasnik Krajina klasa i pekarnica “Manja” u kojima ima funkciju zamjenika direktora.

Na kraju je i sam Trivić objavio nekakav pokušaj isprike da se "neprimjereno zezao pa je onda neko malo zlonamjerno skrinšotao" i usput za organizaciju bojkota optužio pekarsku mafiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara