Snage SAD-a od 2009. godine ubile preko 2500 boraca u zemljama s kojima Amerika nije u ratu

Snage SAD-a od 2009. godine ubile preko 2500 boraca u zemljama s kojima Amerika nije u ratu

Foto:123rf

U AMERIČKIM zračnim napadima u zemljama s kojima Amerika nije u ratu, uglavnom vođenim bespilotnim letjelicama, od 2009. ubijen je 2581 borac i 116 civila, prema američkim obavještajnim podacima objavljenim u petak.

Prvi puta američka administracija objavljuje rezultate napada Pentagona i CIA-e protiv ekstremista izvan područja borbe američke vojske, ili uglavnom u Pakistanu, Jemenu i Somaliji.

To je ispunjenje obećanja predsjednika Baracka Obame o pružanju što više informacija američkom narodu, o tim napadima, prema priopćenju Nacionalne obavještajne uprave (DNI).

DNI priznaje da su te procjene niže od procjena nevladinih organizacija, koje tvrde da je između 200 i 900 civila ubijeno u bombardiranjima od 2009.  Američka obavještajna služba opravdava tu razliku činjenicom da administracija raspolaže tehničkim sredstvima osobljem koje NGO nemaju  za procjenu gubitaka i razlikovanje boraca i neboraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad NGO-a kompliciraju dezinformacije nekih ekstremističkih skupina u lokalnim medijima, dodaje se.

Američki predsjednik Barack Obama je u petak potpisao rješenje koje obvezuje razne agencije uključene u napade da poduzmu sve mjere opreza u vođenju napada kako bi se smanjila mogućnost civilnih žrtava. On eksplicitno precizira da one moraju priznati odgovornost Sjedinjenih Država  u slučaju civilnih žrtava i razgovarati s Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC) i drugim nevladinim organizacijama koje djeluju u područjima sukoba.

Predsjedničko rješenje predviđa i godišnju objavu izvješća o broju ubijenih, najkasnije 1. svibnja sljedeće godine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara