Snažna eksplozija na sjeveru Kosovske Mitrovice: Devet ozlijeđenih

DEVET osoba ozlijeđeno je u subotu navečer u eksploziji bombe na terasi kafića Dolce vita u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Svi ozlijeđeni, među kojima je i pripadnik međunarodne misije na Kosovu, prevezeni su u bolnicu, ali nitko nije u životnoj opasnosti.

Prema izjavama svjedoka, jedna je osoba prišla ulazu u kafić i bacila bombu.

"Ovo je katastrofa, vrlo sam zabrinut, čovjek je mirno došetao i bacio bombu. To je mogao napraviti bilo tko i dogodilo se u vrijeme kada ovdje ima mnogo mladih ljudi", rekao je za medije nositelj Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović, koji se u trenutku napada nalazio u kafiću, i dodao kako je zabrinut zbog slabe reakcije kosovske policijske službe i KFOR-a.

Pripadnici UNMIK-a blokirali su ulaz u kafić, koji se nalazi u blizini mosta na rijeci Ibar, i obavljaju očevid.

U blizini mosta okupili su se srpski građani koji su prosvjedujući krenuli prema mostu koji odvaja sjevernu i južnu Mitrovicu.

Prema izvorima iz sjeverne Mitrovice, uhićen je šesnaestogodišnji Albanac iz južnoga dijela grada za kojega se sumnja da je počinio napad.

Glasnogovornik kosovske policijske službe Veton Elshani rekao je medijima u Prištini da je uhićena jedna osoba, ali nije naveo o kome je riječ.


Vlada Kosova osudila napad u Mitrovici

Vlada Kosova snažno osuđuje bombaški napad u kafiću na sjeveru Mitrovice, u kojemu je, prema najnovijim podacima ozlijeđeno devet osoba, te je zatražila da policija istraži slučaj i uhiti krivce.

Kosovska vlada smatra da je danas više nego ikad potrebna suradnja građana s policijom kako bi se identificirali i priveli krivci te je pozvala sve građane da ostanu mirni i da ne nasjedaju na provokacije onih koji žele nasilje.

Član beogradskoga pregovaračkog tima Marko Jakšić izjavio je kako će zatražiti da se osoba koja je bacila bombu na kafić u Mitrovici izruči srbijanskoj policiji i sudstvu. Prema njegovim riječima UNMIK-ov sustav ne daje rezultate.

"Tražit ćemo da glavni most na Ibru bude zatvoren dok se ne riješi status Kosova. Na mostu će od večeras dežurati i građani koji su se sami organizirali", najavio je Jakšić.

Koštunica za napad osuđuje albanske teroriste i predstavnice međunarodne zajednice

Reagirajući na eksploziju bombe koja se u subotu navečer dogodila u kafiću u sjevernom dijelu Mitrovice srbijanski premijer Vojislav Koštunica osudio je "podjednako albanske teroriste i predstavnike međunarodne zajednice".

Koštunica je, u izjavi koju je prenijela agencija Beta, napisao da su za "bacanje bombe na nedužne srpske građane u Kosovskoj Mitrovici podjednako odgovorni albanski teroristi i predstavnici međunarodne zajednice koji ih svojim činjenjem ili nečinjenjem svakodnevno podržavaju i ohrabruju".

"Premda je Ahtisaariju", izjavio je Koštunica, "povjeren mandat da omogući pregovore kako bi se došlo do kompromisnog, povijesno pravednog i na pravilima međunarodnog prava zasnovanog rješenja, Ahtisaari kao da je naumio činiti sve suprotno tome".

"Na Ahtisaarijevu izjavu da su Srbi krivi kao narod, albanski separatisti su brzo reagirali bacanjem bombe na nedužne srpske građane u Kosovskoj Mitrovici", napisao je Koštunica u izjavi.

Tadić bombaški napad ocijenio kao teroristički akt

Predsjednik Srbije Boris Tadić najoštrije je u subotu navečer osudio bombaški napad u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ocjenjujući ga kao teroristički akt, te zahtijeva od međunarodne zajednice da najenergičnije reagira i kazni počinitelje, objavila je novinska agencija Beta.

Tadić je telefonom razgovarao s predstavnikom UNMIK-a Steveom Schookom i, kako je Beti rečeno u Tadićevu uredu, Schook mu je pružio sva uvjeravanja da će Kfor i UNMIK poduzeti sve potrebne mjere zaštite i redovno ga obavještavati o novonastaloj situaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara