Snijeg se brzo topi, raste opasnost od poplava, evo gdje se očekuje najveći rast rijeka

Snijeg se brzo topi, raste opasnost od poplava, evo gdje se očekuje najveći rast rijeka

Foto: 123rf

IZ SEKTORA za hidrologiju Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) zasad sa sigurnošću ne mogu reći hoće li poplave zahvatiti inače ugrožena područja Karlovačke županije, a načelnik Borivoj Terek rekao je za Hinu da se intenzivan porast vodostaja prognozira na gornjem toku Kupe, te posebno Dobre, Korane i Une.

Kako je rekao Terek, topi se mokar i odležao snijeg pa se za topljenje jednog centimetra snijega na metru četvornom može reći kao da je pala litra kiše po metru četvornom, a ako se otopi 50 centimetara, to je kao da je palo pedeset litara kiše.

"U ovakvim sunčanim uvjetima s puno snijega možemo reći da je to stanje kao da stalno pada kiša, a hoće li doći do izlijevanja rijeka, ovisi o mnogo parametara. Prema našim softverskim alatima, koje smo u DHMZ-u u prošle tri godine razvili s Hrvatskim vodama, posljednja hidrološka prognoza za cijelu Hrvatsku upućuje na znatniji porast temperature, kišu i južni vjetar, te s tim u vezi pojačano površinsko otjecanje i porast razine voda Like, Gorskog kotara, središnje Hrvatske i Bosne", dodao je.

"Intenzivan porast vodostaja prognozira se na gornjem toku Kupe, posebno Dobre, Korane i Une. Također se bilježi porast topljenja snijega na području slijeva Sutle, Krapine, Medvednice te u Slavoniji s Papuka, što izaziva porast vodostaja na lijevim pritocima Save (Ilova, Pakra, Orljava). Budući da južno strujanje zahvaća Bosnu i Hercegovinu, znatan porast vodostaja prognozira se na desnim pritocima Save (Una, Vrbas, Bosna). Prema rezultatima hidrološkoga prognostičkog modela, vodostaji na tim bi rijekama za vikend i početkom sljedećeg tjedna mogli biti u području redovitih i izvanrednih mjera obrane od poplava", rekao je Terek.

Sutra će se u Karlovcu održati sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite o pripremi za obranu od poplava na području Karlovačke županije. Na sjednici će biti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i karlovački župan Damir Jelić.

Nakon sjednice najavljen je obilazak područja nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu, na kojem će se od sutra postavljati zid od takozvanih boks-barijera, kakve se od subote grade u ugroženim karlovačkim naseljima uz Koranu i Mrežnicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara