Snimka vjeroučitelja koji poziva na strijeljanje nije dokaz za hrvatski sud

Snimka vjeroučitelja koji poziva na strijeljanje nije dokaz za hrvatski sud
Foto: Index

SNIMKA na kojoj bivši vjeroučitelj Krešimir Bagarić za vrijeme nastave u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matije Gupca veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića te poziva na ubojstvo bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić nije zakonit dokaz.

Tako je odlučilo Vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu koje je snimku izdvojilo iz sudskog spisa u postupku koji je protiv Bagarića zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

"Ne radi se o težem obliku kaznenog djela"

U obrazloženju Općinskog kaznenog suda piše sljedeće:

"Na sjednici vijeća razmatrani su podneseni odgovori na optužnicu i to od strane branitelja optuženog kao i samog optuženog iz kojih odgovora proizlazi da se optužnica temelji na nezakonitom dokazu. Branitelj optuženog je naveo da se optužnica temelji na dokazima koji su nezakoniti i koje je potrebno kao takve izdvojiti iz spisa. Takvim nezakonitim dokazima povrijeđena su okrivljenikova prava zajamčena Ustavom RH, te se neovlaštenom privatnom snimkom prekršila i odredba čl. 12. Pravilnika o kućnom redu Osnovne škole Matije Gupca iz Zagreba. U konkretnom slučaju ne radi se o težem obliku kaznenog djela iz nadležnosti Županijskog suda, a kod kojih djela interes kaznenog progona i kažnjavanje počinitelja preteže nad povredom okrivljenikovih prava. U konkretnom slučaju se radi o privatnoj zvučnoj snimci djeteta koja je sačinjena bez znanja osobe da se njegov razgovor snima, sukladno tome bez pristanka na zvučno snimanje. Ovi dokazom povrijeđena je odredba članka 29. st. 4. Ustava RH koji kaže 'Da dokazi pribavljeni na nezakonit način ne mogu se uporabiti u sudskom postupku", slijedom čega je potrebno odbaciti optužnicu ODO Zagreb i obustaviti kazneni postupak", stoji u obrazloženju.

Rješenje - Izdvajanje (Neza... by Index.hr on Scribd

>>> Vjeroučitelj koji bi strijeljao tužio je školu zbog otkaza. I izgubio

>>> Ekstremistički vjeroučitelj tuži Index, poslušajte zašto

Index je dobio snimku

Podsjetimo, Index je u prosincu 2017. dobio snimku Bagarićevog divljanja na nastavi osmog razreda, kada ga je snimio jedan učenik. Bagariću to nije bio prvi put da se tako ponašao pa je dijete skupilo hrabrosti da snimi vjeroučitelja i snimku dostavi Indexu.

"Đeneral je bio u pravu"

Za početak, vjeroučitelj Bagarić učenicima je objasnio kako je po njemu trebala izgledati operacija Oluja.

"Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni", iznio je svoju taktiku Bagarić. No to mu nije bilo dovoljno. Kako je snimka nastala tik nakon presude Slobodanu Praljku, Bagarić je većinu svoga izlaganja posvetio situaciji u Bosni i Hercegovini te usput pohvalio zločine koje je Ratko Mladić napravio nad Bošnjacima.

"Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke. Uz sve poštovanje prema dudekima. Može i učitelj biti lud ponekad", uz pohvale je ipak iznio dozu samokritičnosti Bagarić.

Nakon što je pohvalio čovjeka koji je naredio ubijanje tisuća muslimana, u okruženju godinama držao Sarajevo, a prije toga bez problema ubijao po Dalmaciji, Bagarić je učenicima obrazložio koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti.

"Vješanje, samoubojstvo s tri hica u leđa i bacanje u septičku jamu"

"Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao", proklinjao je na satu vjeronauka vjeroučitelj. No nije mu bila dosta kletvi i zazivanje vješanja. Dao je Bagarić i druge prijedloge.

"Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta. Jedino smo mi tako bijedan narod, nema bjednijeg naroda od hrvatskog naroda", ustvrdio je Bagarić, koji na zanimljiv način shvaća širenje kršćanske ljubavi. Na Mesića i Vesnu Pusić Bagarić se vratio još jednom ustvrdivši da im treba "metak u glavu po kratkom postupku; u prvu septičku jamu baciti izdajnika".

"Hrvati su 4,2 milijuna kretena"

Bagarić je hrvatski narod uz već navedene uvrede "počastio" i epitetima "nezahvalna stoka, debili, kreteni, telci, 4,2 milijuna kretena". Na satu vjeronauka, ponovimo još jednom.

"Imamo neoliberalne demokratske kretene koji smatraju da je gej okej i da se svi trebamo za ruke držati pod duginom zastavom", dao je i malo homofobne poruke vjeroučitelj Bagarić. U jednom trenutku osvrnuo se i na svoje kolege, nastavnike u Osnovnoj školi Matije Gupca.

"U zbornici, znaš, Dan je Republike za 50 posto djelatnika", ustvrdio je smatrajući ih valjda Jugoslavenima ili u najmanju ruku nostalgičnima za bivšom državom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara