Snježna mećava "Snowzilla" paralizirala istok SAD-a, poginulo najmanje 19 osoba

Snježna mećava "Snowzilla" paralizirala istok SAD-a, poginulo najmanje 19 osoba

Foto: Hina

SNJEŽNO nevrijeme koje je paraliziralo većinu američke istočne obale u subotu, zaustavilo je život u Washingtonu i izazvalo zatvaranje prometnica, mostova i tunela u New Yorku do nedjelje.

Najmanje je 19 osoba izgubilo život u nekoliko američkih saveznih država u snježnim mećavama, najveći dio u prometnim nezgodama a troje je preminulo u gradu New Yorku čisteći snijeg.

Sa 68 centimetara snijega koji je napadao u gradu New Yorku do ponoći to je drugo najteže snježno nevrijeme u povijesti grada od 20 milijuna stanovnika. I u glavnom američkom gradu to je drugo najgore snježno nevrijeme ikad sa 60 centimetara snijega. Rekord drži 1922. kada je u Washingtonu napadao 71 centimetar snijega.

Na obali New Jerseya snažni vjetrovi koji su pratili snježnu oluju izazvali su plimni val i poplave u nekoliko gradova te je dio stanovnika evakuiran.

Guverner proglasio izvanredno stanje

Guverner New Yorka Andrew Cuomo proglasio je izvanredno stanje kao što su to učinili guverneri još deset saveznih država na istoku SAD-a.

Promet na području grada New Yorka obustavljen je  od subote poslijepodne za sve osim za vozila policije, hitne pomoći i vatrogasaca. I veći dio nadzemne željeznice koji povezuje grad i okolicu prestao je prometovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Broadwayu kazališta su otkazala subotnje prestave, a otkazane su i košarkaške i hokejaške utakmice. Umjesto automobila na gradskim avenijama mogli su se vidjeti skijaši i grad je pretvoren u snježno igralište.

I u glavnom američkom gradu obustavljen je javni gradski prijevoz, kako zbog snijega tako i zbog snažnih vjetrova koji umanjuju vidljivost. Uz samu Bjielu kuću zabilježeno je 40 centimetara snijega a na washingtonskom međunarodnom aerodromu Dulles 90 cenitmetara snjiega.

Zbog nevremena u Washington se nisu uspjeli iz inozemstva vratiti ni američki potpredsjednik Joe Biden ni ministar obrane Ashton Carter koji su umjesto u glavni grad sletjeli na Floridu.

Otkazani letovi

U subotu je na istoku SAD-a otkazano više od 5 tisuća letova te još 3300 nedjeljnih letova.

Na području Sjeverne Karoline i New Jerseya 240 tisuća ljudi ostalo je bez struje.

Gotovo 100 centimetara snijega napadalo je u nekim dijelovima Marylanda, Pennsylvanije, Virginije i Zapadne Virginije.

Tijekom nedjelje očekuje se smirivanje nevremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara