SNS će od Sanadera tražiti punu integraciju Srba u građansko društvo

Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić predložit će premijeru Ivi Sanaderu "jednostavno rješenje srpskog pitanja", na način da se Srbi potpuno integriraju u građansko društvo temeljem prava iz Ustava, a ne iz zasebnih zakona, a posebno ne, kako je ocijenio, iz ponižavajućeg sporazuma za Srbe, potpisanog između SDSSa i HDZove Vlade.

Bivši saborski zastupnik SNS-a, Milan Đukić, čija je stranka na izborima izgubila parlamentarni status, ocijenio je spomenuti sporazum ponižavajućim za srpski narod. Đukić smatra da taj sporazum prezentira bijedu srpskog naroda, u čemu je jedini sjaj to što će SDSS dobiti osam mjesta pomoćnika ministara i državnih tajnika u novoj vladi.

Bijedu srpskog naroda u Hrvatskoj, Đukić je sažeo u slučaj preminulog srpskog povratnika, Gojka Jasnića, koji je, naveo je, četiri godine živio u šatoru pred svojom srušenom kućom u Vojniću, ne doživjevši od nadležnog ministarstva pravo na obnovu kuće.

Ustvrdio je da je na područjima lokalne samouprave HDZ, čim je ponovno osvojio vlast, počeo smjenjivati i postavljati svoje kadrove, a ukoliko ih nema ne zapošljavaju se Srbi, već mjesta ostaju upražnjena, pa čak ostaju i bez sudaca.

Stoga Sporazum između SDSS-a i nove Vlade naziva "ćorkom", te drži da je premijer Sanader taj sporazum vješto iskoristio da bi uvjerio međunarodnu zajednicu kako se HDZ pod njegovim vodstvom reformirao u demokratsku stranku u odnosu na nacionalistički HDZ do 2000.

Đukić smatra da je HDZ pod Sanaderovim vodstvom do sada pokazao samo volju za vladavinom i promjenom političke retorike.

Za punu integraciju Srba u građansko društvo nije imao sluha ni bivši premijer Ivica Račan, ni HDZ- do 2000., ističe Đukić, koji eventualni razgovor sa Sanaderom, smatra prilikom da se shvati da se sporazum potpisan s SDSS-om postavlja iznad Ustava.

"Srbima ne trebaju posebni zakoni koji će im jamčiti upotrebu jezika, pisma, ili škole, jer im je to ustavom zajamčeno. Srbi trebaju biti ravnopravni građani RH, bez dodatnih prava zaštite, te im ne trebaju ni tzv. nacionalna vijeća koja u praksi ne znače ništa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNS ne podržava da predstavnici manjina ulaze u koaliciju s HDZ-om i formiraju Vladu, dok se Hrvatska ne definira kao građanska država.

SNS bi da je napravio "takav gaf" kao što je učinio SDSS, kaže Đukić, tražio da u sporazum uđe osam točaka: zahtjev prema pravosuđu - da se pokrene revizija svih presuda vojnih sudova od 1990.-1992. kada se, istaknuo je, građanima srpske nacionalnosti sudilo u odsutnosti.

Nadalje smatra da od Vlade treba tražiti i da se na građane srpske nacionalnosti, kojima se kao ratnim zarobljenicima sudilo za ratni zločin za vrijeme vojne akcije Medački džep, primijeni Zakon o oprostu, jer im se, kaže Đukić, sudilo bez dokaza za kazneno djelo, a zbog čega im je onemogućen povratak u domovinu Hrvatsku.

SNS smatra da bi Vlada svakako trebala produžiti rok za podizanje zahtjeva za obnovu kuća, odnosno povrat imovine, koji istječe 30. lipnja, jer mnogi građani srpske nacionalnosti neće do tada završiti proces stjecanja hrvatskog državljanstva.

"Također smatra da bi Vlada trebala srpskim građanima vratiti obrasce M4 za vraćanje mirovina, te izmijeniti Zakon o ratnoj šteti koji onemogućuje da budu obeštećeni i građani izvan ratom zahvaćenih područja.

Dodao je da je u Sporazum trebalo unijeti i da građani srpske nacionalnosti budu zastupljeni u službama koje odlučuju o povratu imovine.

(Hina) daju sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara