Socijaldemokrati osvojili izbore u Hamburgu, ekstremna desnica nije prošla prag

Socijaldemokrati osvojili izbore u Hamburgu, ekstremna desnica nije prošla prag
Foto: EPA

NA izborima za lokalni parlament grada-savezne zemlje Hamburga pobijedila je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), a prvi put u posljednjih nekoliko godina populističko desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) nije uspjelo prijeći izborni prag na nekim izborima.

Ekstremni desničari dobili manje od 5 posto glasova

Prema prvim službenim nepotpunim rezultatima SPD je osvojio 37,6, Zeleni 25,5, Kršćansko-demokratska unija (CDU) 11,4 te stranka Ljevica 9,1 posto.

Liberalno-demokratska stranka Njemačke (FDP) je osvojila pet posto glasova i vjerojatno će ponovno ući u parlament Hamburga, a AfD s 4,7 posto nije prešao izborni prag.

To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da populističko-desničarski AfD nije prešao izborni prag na nekim od izbora u Njemačkoj i time prvi put mora napustiti neki parlament.

"Ovo je veličanstvena večer. SPD je pobijedio jer smo se u Hamburgu jasno koncentrirali na naše zadaće i građani su to prepoznali", rekao je danas kandidat SPD-a na izborima u Hamburgu i aktualni gradonačelnik grada-savezne zemlje Peter Tschentscher usprkos činjenici da su socijaldemokrati u usporedbi s posljednjim izborima izgubili osam posto glasova.

Zeleni ostvarili najbolji rezultat ikad u Hamburgu

Stranka Zeleni izrazila je zadovoljstvo najboljim povijesnim rezultatom u Hamburgu i poboljšanjem od 13,5 posto u usporedbi s posljednjim izborima.

Kandidati SPD-a i Zelenih su signalizirali kako teže nastavku socijaldemokratsko-zelene koalicije koja je posljednjih pet godina na vlasti u Hamburgu.

Glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak je rekao kako je najslabiji rezultat demokršćana u Hamburgu u poslijeratnoj Njemačkoj "gorko iskustvo".

On je za loš rezultat okrivio previranja na vrhu stranke koja CDU potresaju od događaja u Tirinškoj gdje je lokalni CDU zajednički s AfD-om spriječio izbor kandidata stranke Ljevica za premijera nakon čega je predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer najavila povlačenje.

Izlazak AfD-a iz hamburškog parlamenta mnogi su doživjeli s olakšanjem, a u izbornim stožerima SPD-a i Zelenih su se nakon objavljivanja rezultata mogli čuti povici: "Nacisti, van."

Analitičari upozoravaju kako se izbori u Hamburgu ne mogu primijeniti i na ostatak zemlje gdje su primjetni drugačiji trendovi.

"Treba biti jako oprezan, Hamburg nije ostatak Njemačke", rekla je politologinja Julia Reuschenbach za ARD.

AfD: Krivi su mediji

U ispitivanjima javnog mnijenja AfD u ostatku Njemačke uživa podršku od oko 15 posto birača, a u nekim istočnonjemačkim saveznim zemljama i iznad 20 posto.

AfD je za loš rezultat u Hamburgu optužio medijsku kampanju koja je ovu stranku povezivala s rasistički motiviranim terorističkim napadom u Hanauu u srijedu u kojem je ubijeno deset osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara