Socijalnim radnicama sudi se zbog slučaja smrti bebe. Izvlače se godinama

Socijalnim radnicama sudi se zbog slučaja smrti bebe. Izvlače se godinama
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

ZBOG smrti tromjesečne bebe u prosincu 2012. te zlostavljanja dvoipolgodišnjeg djeteta, njihovi roditelji S. D. i S. H. osuđeni su na zatvor, a inspekcija tadašnjeg Ministarstva socijalne politike utvrdila je da su nemarom djelatnica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod - Ružice Galiste, Anke Bogdanović, Blaženke Grgić, kao i tadašnje ravnateljice Centra Sanje Turčinović, djeca dovedena u životnu opasnost.

Pravdaju se - godišnjim odmorima

Suđenje gore navedenim socijalnim radnicama iz Slavonskog Broda, koje se tereti da su učinile brojne propuste u ovom slučaju, traje već punih šest godina, a Index je sad doznao da su socijalne radnice učestalo tražile odgode rasprava pravdajući se bolešću te poslovnom spriječenošću i godišnjim odmorima.

To nam je potvrdila glasnogovornica Općinskog suda u Osijeku Damoslava Grgić.

Također je za Index rekla da je "razlog dugotrajnog trajanja predmetnog postupka prvenstveno činjenica da se optužba temelji na činjeničnom supstratu koji je trebala dokazati pravomoćnim presudama koje se odnose na tvrdnje o spolnom zlostavljanju maloljetnica te na tvrdnje o njihovom podvođenju od strane oca i drugih osoba".

"Ova teza optužbe inkriminirajuća je za prvookrivljenicu S.T., kao ravnateljicu Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, jer ju Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku tereti da kao odgovorna osoba nije pravilno organizirala te vodila, nadzirala i pratila rad socijalnih radnica kojima je nadređena. Sud je opetovano u razdoblju od gotovo dvije godine tražio prvostupanjske presude u kojima su za podvođenje i seksualno zlostavljanje optuženi otac dvije maloljetnice i druge dvije osobe. U konačnici sud je tek u 2017. godini pribavio sve potrebne presude (Županijski sud u Slavonskom  Brodu, Općinski sud u Požegi i Županijski sud u Šibeniku) iz kojih je utvrđeno da su optuženici (otac i druge osobe) pravomoćno oslobođeni svih optužbi", stoji u odgovoru sutkinje Grgić za Index.

"Pravdaju se bolešću te poslovnom spriječenošću i godišnjim odmorima"

Osim, kaže, navedenih činjenica, procesni problem koji je doveo do dugotrajnosti ovog postupka predstavlja nedostatak točnih adresa prebivališta ili boravišta određenih svjedoka čiji iskazi su, navodi, od relevantne važnosti za meritornu odluku u postupku.

"Predmetne osobe su osobe koje su bile pod nadzorom CZSS-a Slavonski Brod, odnosno one koje su bile pod mjerama obiteljsko-pravne zaštite. Određeni broj svjedoka je bio u zatvoru pa je valjalo organizirati njihovo dovođenje, a neke od svjedokinja koje su vršile izvanredni nadzor u CZSS-u Slavonski Brod, bile su na dugotrajnom bolovanju te nisu mogle biti ispitane na sudu. Također, valja navesti i da su sve četiri okrivljene, kao i njihovi branitelji učestalo tražili odgode rasprava pravdajući se bolešću te poslovnom spriječenošću i godišnjim odmorima", rekla je za Index glasnogovornica Općinskog suda u Osijeku.

Također je navela kako je sljedeće ročište zakazano za 4. travnja, a na njemu se, navodi, očekuje iznošenje obrane i završnih govora I., II., III. i IV. okrivljene te zaključenje rasprave.

"Iz svega naprijed navedenog razvidno je da je raspravni sudac postupao u skladu s pozitivnim pravnim propisima", rekla je Grgić i dodala kako prvenstveno valja naglasiti da je u predmetu isključena javnost za cijelu raspravu jer je riječ o kaznenopravnoj zaštiti maloljetnih osoba.

A što se događalo u međuvremenu sa socijalnim radnicama? Ništa, i dalje uredno rade u Centru za socijalnu skrb 

Inače, sve četiri socijalne radnice za koje Državno odvjetništvo traži zatvorske kazne (za bivšu ravnateljicu Sanju Turčinović i socijalnu radnicu Ružicu Galistu traži kaznu zatvora od osam mjeseci ili uvjetno dvije godine, a za druge dvije socijalne radnice, Anku Bogdanović i Blaženku Grgić, zatvor u trajanju od šest mjeseci ili uvjetno dvije godine) i dalje rade u Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod.

Iako su nakon što je slučaj dospio u medije prvo dobile otkaz, Upravno vijeće Centra ih je ipak vratilo na posao, gdje još uvijek rade.

Index je nedavno razgovarao s bivšom ravnateljicom CZSS-a Slavonski Brod Sanjom Turčinović koja nam je rekla da suđenje protiv nje i njene tri kolegice traje već punih šest godina. Potvrdila nam je da su sve četiri i dalje zaposlenice CZSS-a Slavonski Brod.

"Takva je dinamika suda"

Ona je ujedno i predsjednica Udruge socijalnih radnika Slavonski Brod te je članica Upravnog odbora Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Na pitanje zašto tako dugo traje suđenje, rekla nam je da je "takva dinamika suda" i da će novo ročište biti ovog proljeća.

Njena kolegica Ružica Galista je 17. svibnja 2018. imenovana i sudskim vještakom, a s Ankom Bogdanović je 2015. imenovana voditeljicom projekta "Mreža socijalnog volontiranja Brodsko-posavske županije".

Njih tri, kao i Blaženka Grgić, i dalje, kako smo naveli, rade u Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod.

U optužnici se tereti tadašnja ravnateljica Turčinović da nije pratila rad zaposlenica niti je pravilno organizirala posao, zbog čega nisu poduzete ni pravovremene i primjerene mjere za zaštitu djece. Socijalnu radnicu Ružicu Galistu se tereti da je znala da se s te adrese čuje galama i odjekuje dječji plač. Anku Bogdanović se tereti da nije ništa učinila iako je znala za dojavu da je u siječnju 2012. godine žena S. H. napustila svog partnera S. D. i usred noći ostavila djevojčice same u stanu. Njih tri, kao i Blaženku Grgić, tereti se da su učinile propuste u radu u vezi s nadzorom obitelji u kojoj je umrla tromjesečna beba, pri čemu su njenu dvoipolgodišnju polusestru roditelji sustavno zlostavljali te je bila neuhranjena i imala niz ozljeda na tijelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara