Softver iz "Gospodara prstenova" pomaže za zračenje oboljelih od raka

AUSTRALSKA bolnica Sir Charles Gairdner u Perthu prva je u svijetu pri terapiji zračenjem oboljelih od raka primijenila software FastSCAN korišten za izradu fizionimija hobita i vilenjaka tijekom snimanja filma "Gospodar prstenova".

Pacijentima oboljelima od tumora na mozgu i u predjelu glave stavlja se pri zračenju gipsani odljev kako bi im se glava imobilizirala protiv pomicanja.

Izrada takvih odljeva nekada je trajala danima, no sada se skenerom uz tehnologiju FastSCAN posao obavi za nekoliko sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lice se snimi tijekom 15 sekundi, a u idućih 40 minuta mjere se unesu u uređaj koji iz plastičnog bloka izreže repliku lica. Replika zatim služi kao kalup za izradu plastične maske koju pacijent nosi tijekom zračenja.

"Mnogo pacijenata ima tumore koji mogu biti vrlo mali i za to je potreban precizan tretman, što znači da pacijent mora biti imobiliziran u što udobnijem položaju", objasnio je David Joseph iz bolnice u Perthu.

Na taj je način skraćeno vrijeme izrade maske pa se u odnosu na klasičan način izrade maske i pacijent poštedi duljeg boravka u bolnici.

FastSCAN tehnologija bila je osmišljena na Novom Zelandu specijalno za izradu fizionimija likova hobita, vilenjaka i drugih mitskih bića u filmovima snimljenima po trilogiji engleskoga autora J.R.R Tolkiena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara