Šogor španjolskog kralja u zatvoru zbog korupcije, pranja novca i pronevjere

Šogor španjolskog kralja u zatvoru zbog korupcije, pranja novca i pronevjere
Foto: Hina/EPA

INAKI Urdangarin, šogor španjolskog kralja Filipa VI., danas je počeo je služiti gotovo šestogodišnju zatvorsku kaznu za nekoliko financijskih kaznenih djela.

Pedesetgodišnji muž kraljeve sestre, princeze Kristine, pojavio se u zatvoru Brieva u Avili 100 kilometara sjeverozapadno od Madrida nešto poslije 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, objavili su list El Pais i drugi mediji. Krajnji rok da se Urdangarin prijavi u zatvor bio je 10 sati ujutro.

Sud u Palma de Mallorci Urdangarina je osudio u veljači 2017. za pranje novca, falsificiranje dokumenata, prevaru i pronevjeru oko 6 milijuna eura koje je stekao služeći se svojim položajem u kraljevskoj obitelji kako bi dobivao javne ugovore.

Španjolski vrhovni sud ublažio prvu presudu

Bivša rukometna zvijezda žalila se na presudu, a prvotno je osuđen na šest godina i tri mjeseca. Španjolski vrhovni sud u Madridu podržao je sudsku presudu, no odredio je nešto blažu kaznu od pet godina i deset mjeseci iza rešetaka.

Kristina, mlađa od dviju kraljevih sestara, također je optužena za utaju poreza prije no što je oslobođena optužbe.

Od izbijanja financijske afere prije više od četiri godine, bračni par Urdangarin jedva da ima kontakte s kraljevskom obitelji, čiji su ugled teško narušili tim skandalom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara