Sokoli za oslobođenje Kurdistana: Pretvorit ćemo Tursku u pakao

"NAŠ MOTO je: više akcija, veći napadi", poručila je na svojim stranicama kurdska skupina koja je preuzela odgovornost za bombaške napade u Istanbulu i turističkom centru Antalyji.

Napad u Antalyiji je bio najpogubniji. Bomba koja je eksplodirala u prepunom trgovačkom centru u središtu najvećeg turskog turističkog središta ubila je troje ljudi i ranila na desetke. O silini eksplozije svjedoče i oštećene fasade obližnjih zgrada.

Teroristička organizacija koja djeluje pod akronimom TAK upozorila je da će "strah od smrti vladati svuda u Turskoj", nakon što je prošlog vikenda izvela koordinirane bombaške napade. Eksplozija u istanbulskom predgrađu Bagcilar je ozlijedila šest ljudi.

"Naši ratnici koji su se zakleli na osvetu su obećali monstruoznu Tursku pretvoriti u pakao", prijete Kurdi koji si pripisuju "zasluge" i za ostale napade na takozvane "mekane" mete prošle godine. Napadi na turistička središta bitno ugrožavaju turizam, koji je bitno osnažio tursku ekonomiju i pomogao stvaranju imidža Turske kao zemlje prijateljski okrenute zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari tvrde da se skupina koja stoji iza napada sastoji od razočaranih pripadnika zabranjene Radničke Partije Kurdistana, koja je vodila dugu i brutalnu borbu za nezavisnost Kurda sa Turskom, tijekom koje je, od kraja 70-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća poginulo oko 300 tisuća ljudi.

Nakon napada postrožene su sigurnosne mjere u svim turskim turističkim destinacijama, a list Milliyet je objavio foto-robot dva muškarca koji su viđeni kako bježe sa mjesta eksplozija. Policija je objavila da se spremao i još jedan veliki napad u luci Izmir.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara