SOLBES: Slovenija mora sniziti inflaciju i javni deficit

Europski povjerenik za financijska pitanja Pedro Solbes u petak je prilikom posjeta Ljubljani pozitivno ocijenio nastojanja slovenske vlade da "ubrzanim korakom" omogući uključivanje države u europsku monetarnu uniju (EMU), ali je naglasio da EU neće snižavati kriterije potrebne da se preuzme zajednička valuta euro.

Bruxelles i dalje ustraje na ispunjavanju 4 kriterija iz Maastrichta, a pred Slovenijom su izazovi kako smanjiti inflaciju.

"Slovenija je pred izazovima kako trošiti proračunska sredstva, a mora i dalje posvećivati veliku pažnju inflaciji i fiskalnom području", ocijenio je Solbes koji se sastao s premijerom Antonom Ropom, ministrom financija Dušanom Mramorom i guvernerom centralne banke Mitjom Gasparijem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila program reformi koje bi morale omogućiti snižavanje inflacije na ispod tri posto u iduće dvije godine. Rop je Solbesu iznio mišljenje da bi Europska unija u svoj program gradnje prometnica morala uključiti i željezničku prugu Divača - Koper koja je ispala iz liste europskih prioriteta.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara