Somalija: Al Šabab u dvostrukom bombaškom napadu ubio 17 osoba

Somalija: Al Šabab u dvostrukom bombaškom napadu ubio 17 osoba

Foto: 123rf

SOMALSKA islamistička skupina Al Šabab napala je u nedjelju raskrižje i restoran u gradu Baidoa i ubila najmanje 17 osoba, objavila je policija.

Al Šabab često izvodi samoubilačke napade u glavnome gradu i drugdje u nastojanju da svrgne prozapadnu vladu i proglasi državu u kojoj bi nametnula islamsko šerijatsko pravo.

"Restoran i raskrižje bili su puni ljudi i broj mrtvih mogao bi rasti", rekao je zapovjednik policije  Bilow Nurr iz Baidoe, 245 kilometara sjeverozapadno od prijestolnice Mogadiša.

Civili su većina od 17 žrtava, a 25 osoba je ozlijeđeno. Policijski glasnogovornik rekao je da je samoubojica aktivirao automobil bombu na raskrižju, a drugu eksploziju izazvala je bomba aktivirana u restoranu.

"Ciljali smo dužnosnike vlade", rekao je glasnogovornik al-Šababa za vojne operacije šeik Abdiasis Abu Musab za Reuters. Dodao je da je u blizini policijska postaja.

Eksplozije su se dogodile dva dana nakon samoubilačkog napada u petak u Mogadišu blizu parka i hotela u kojima je ubijeno 14 osoba. Snage Afričke unije u Somaliji (AMISOM) raspoređene su 2007. u Somaliji, a  al Šabab je u kolovozu 2011. protjeran iz Mogadišua. Tada su izgubili većinu svojih uporišta. Najčešće izbjegavaju konvencionalne borbe i izvode gerilske operacije i samoubilačke napade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara