Somalija će dodijeliti posebnu nagradu u čast ubijene novinarke

Somalija će dodijeliti posebnu nagradu u čast ubijene novinarke
Screenshot: YouTube

HODAN Nalayeh je odrasla u Kanadi, a vratila se prošle godine u rodnu Somaliju kako bi prenijela pozitivne priče iz domovine. Preselila se u lučki somalijski grad Kismayo na obali Indijskog oceana, javlja BBC.

U trenutku napada bila je u visokom stupnju trudnoće

Nalayeh je u trenutku napada bila u devetom mjesecu trudnoće i zajedno sa suprugom prisustvovala je sastanku regionalnih političara i starješina klanova o predstojećim   izborima u jednom od hotela. Nalayeh je bila među 26 osoba koje su ubijene od strane pripadnika islamističke terorističke skupine Al Shabab u Kismayu u petak. 

Ova je novinarka željela predstaviti Somaliju svijetu iz drugačije perspektive, one pozitivne. Godine 2014. pokrenula je online platformu koja se bavila somalijskom zajednicom u Kanadi, ali i diljem svijeta.

Željela je biti inspiracija mladima u obnovi zemlje

Njezina je želja bila da se usredotoči na pozitivne stvari i inspirira mlade Somalijce diljem svijeta da pomognu u obnovi zemlje. Smrt Nalayeh izazvala je opće žaljenje.   
Somalijska vlada je najavila da će dodjeljivati nagradu u njezinu čast. Ta će se nagrada dodjeljivati izvanrednim podjedinica, kakva je bila i ona sama, iz somalijske dijaspore.   

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara