Somić: Rusi ne odlaze iz željezare; stiže sirovina

Rusi ne odlaze iz Željezare, već obavljaju pripreme za pokretanje proizvodnje i iz ruskog ´Mečelja´ poslana je sirovina 10 tisuća tona traka, izjavio je, u ime Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare Sisak, glavni povjerenik željezarine Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić nakon jutrošnjeg radnog sastanka s novim direktorom Željezare, odnosno direktorom ´Conares Balkana´ Nassibullom Muhatdinovom.

Po Somićevim riječima, Muhatdinov je iznio plan pokretanja proizvodnje prema kojemu bi dio od 1700 radnika Željezare bio pozvan na posao već 15. veljače. Dodao je kako novi vlasnik ´namjerava 1. ožujka pokrenuti elektropeć u čeličani i pokrenuti proizvodnju za koju je osigurao sirovine koje stižu iz ´Mečelja´´.

Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare dobila je obećanje direktora Muhatdinova ´da će se promijeniti sadašnji naziv tvrtke ´Conares Balkan´ i da će u novom nazivu tvrtke biti navedeno Željezara Sisak´.

Nakon sastanka s direktorom Muhtadinovom Koordinacija sindikata održala je hitnu sjednicu na kojoj je odlučeno da na sve razgovore ubuduće ide cijela koordinacija od osam članova. Koordinacija je u priopćenju za javnost nakon sjednice ustvrdila da je ´Željezara prodana i da je potpisan kupoprodajni ugovor´, naglasivši da je sada potrebno pokrenuti proizvodnju´. U vezi s napisima koji dovode u pitanje zakonitost i legalnost kupoprodajnog ugovora, Koordinacija ´poziva sve odgovrne i mjerodavne, posebno pravnike, neka sjednu i to riješe, a radnici neka idu raditi´.

´Smatramo da je prodaja ispolitizirana i da svi sada žele oprati ruke´, umjesto da se slože i dogovore kako pokrenuti proizvodnju, zaključila je željezarina sindikalna koordinacija. Upozorili su ´da će Željezara postati hrpa starog željeza ako se u njoj brzo ne pokrene proizvodnja jer ona stoji i ne proizvodi od srpnja prošle godine´, naglašavajući ´da će se u tom slučaju morati poduzeti radikalne sindikalne akcije´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Član Koordinacije Mile Kondić iznio je zaključak Koordinacije ´da nitko iz bivšeg željezarina poslovodstva ne može ostati na prijašnjem radnom mjestu i biti u novoj željezarinoj upravi, jer su oni najodgovorniji za sadašnje stanje u tvornici´. O tom zaključku, prema Kondićevoj izjavi, Koordinacija će sutra razgovarati s direktorom Muhtadinovom.

O stanju u Željezari danas je na redovitoj sjednici, u nazočosti predstavnika triju socijalih partnera s tog područja, sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca i svih članova Koordinacije za opstojnost Željezare Sisak, raspravljalo i Gospodarsko-socijalno vijeće Sisačko-moslavačke županije, koje je jednoglasno podržalo današnje zaključke Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare.

Jednoglasno je od predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća RH i potpredsjednika Vlade Gorana Granića, te predstojnika vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića zatraženo da se u roku od 24 sata organizira hitna sjednica državnog GSV-a na kojoj će se raspraviti stanje u Željezari Sisak. Zatraženo je da sjednici državnog GSV-a, uz njegove stalne članove, budu nazočni predstavnici županijskog GSV-a, željezarine Koordinacije sindikata za opstojnost, sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, ministri Ljubo Jurčić i Davorko Vidović, te predsjednik države Stjepan Mesić.

Kako je iznio predsjednik županijskog GSV-a i županijski povjerenik SSSH Darko Idžaković, predstavnici županijskog GSV-a tražit će od državnog GSV-a i Vlade odgovor je li ugovor o prodaji Željezare valjan ili nije. Od predstavnika Vlade zatražit će se da državne institucije i tijela skinu hipoteku Hrvatskog fonda za privatizaciju sa željezarina pogona Hladna prerada kako bi novi vlasnik mogao ući u posjed i bez dubioza započeti rad i pokrenuti proizvodnju u cijeloj Željezari, te da Ministarstvo financija novog vlasnika oslobodi plaćanja poreza na promet za kupoprodajni ugovor, kao što je to učinjeno prilikom prve prodaje Željezare ruskom ´Trubo impexu´.

Sa sjednice županijskog GSV-a upućen je i ´poziv medijima i političarima da se prekine negativna politizacija prodaje Željezare u medijima´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara