Soros lobirao za bliže povezivanje EU-a, desničari bijesni

Soros lobirao za bliže povezivanje EU-a, desničari bijesni

Foto: FAH

MILIJARDER i aktivist George Soros sastao se sa čelnikom Europske središnje banke (ECB) kako bi zagovarao jaču integraciju eurozone, što je izazvalo kritike nekih europarlamentaraca koji se pribojavaju da želi utjecati na osjetljiva politička pitanja.
 
Financijaš rođen u Mađarskoj stari je zagovornik europskog jedinstva, a njegovo zagovaranje liberalnih politika i otvorenih granica tijekom desetljeća mu je priskrbilo mnoge neprijatelje, uključujući nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana i neke podržavatelje Brexita.
 
Soros se 14. studenog privatno sastao s Benoitom Coeureom, članom šesteročlanog izvršnog odbora koji provodi politike ECB-a, kako bi razgovarao o "produbljivanju područja eura", po dijelu Coeurevog dnevnika objavljenog u četvrtak.
 
Lider konzervativnih eurozastupnika: Soros instrumentalizira ECB
 
Sastanak je zatražio 87-godišnji Soros kako bi razgovarao o zajedničkom proračunu eurozone, a na njemu su sudjelovali i predstavnik investicijskog fonda i još jedan dužnosnik ECB-a, rekao je izvor upoznat s pitanjem.
 
Njemačka je predvodila oporbu zajedničkom proračunu EU-a pribojavajući se da će narušiti naplatu potraživanja od prezaduženih vlada u južnoj Europi.
 
"Mislim da nije legitimno da gospodin Soros instrumentalizira ECB za svoje političke ciljeve", rekao je danas Bernd Lucke, član konzervativaca u Europskom parlamentu.
 
Glasnogovornica ECB-a je rekla da su sudionici razgovarali samo o inicijativama na visokoj razini usmjerenima na produbljivanje integracije eurozone te da nisu ulazili u monetarne politike ili Brexit.
 
Glasnogovornik Soroseve zaklade Otvoreno društvo nije odgovorio na zahtjeve agencije Reuters za komentar.  ECB ne odlučuje o političkim reformama, ali savjetuje vlade i tijela EU-a u financijskim pitanjima.
 
ECB traži osnivanje europskog ministarstva financija
 
Coeure, kojega se neslužbeno smatra "ministrom vanjskih poslova" ECB-a, redovito se sastaje s ulagačima i sudjeluje na ključnim sastancima EU-a. Francuz već dugo poziva na stvaranje riznice, odnosno ministarstva financija eurozone koje bi odgovaralo Europskom parlamentu.
 
Marco Zanni iz euroskeptičnog parlamentarnog bloka Europe nacija i sloboda ocijenio je da ovakvi susreti s moćnim pojedincima "nisu kompatibilni s institucijama koje sebe smatraju demokratskima".
 
No nisu sve reakcije iz Europskog parlamenta negativne.
 
"Misija ECB-a je da radi na očuvanju eurozone i susret s nekim utjecajnim pojedincem koji radi isto dio je njihovog mandata", smatra Sven Giegold, glasnogovornik za gospodarska i financijska pitanja Zelenih u Europskom parlamentu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara