ŠPANJOLCI I POLJACI PONOVNO PROTIV PRIJEDLOGA USTAVA EU-A

Španjolska i Poljska ponovno su u utorak iskazale protivljenje ustavu EUa, prema kojemu bi njihova glasačka moć bila smanjena, opovrgavajući na taj način izjavu talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija, čija zemlja predsjedava EUom, kako su učinjeni veliki koraci prema konsenzusu. L

Ministri vanjskih poslova petnaest sadašnjih i deset budućih zemalja članica EU-a, trebali bi se krajem tjedna sastati u Napulju gdje će pokušati izgladiti probleme prije odlučujućeg summita čelnika EU-a koji će se u prosincu održati u Bruxellesu.

Španjolci i Poljaci prijete da će potkopati sporazum ukoliko u nacrtu dokumenta ostane prijedlog o smanjenju njihovih glasačkih ovlasti. Oni žele da se primijeni formula usvojena prije tri godine u Nici kad je postignut sporazum prema kojemu obje zemlje imaju gotovo jednak broj glasova u Vijeću ministara kao najveće zemlje.

"Nema razloga da se mijenja konsenzus postignut u Nici prije tri godine. Također nema razloga da Španjolska i Poljska, koje su ispunile sve obveze, moraju mijenjati svoja stajališta", rekao je novinarima španjolski premijer Jose Maria Aznar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u utorak je za list Il Giornale rekao kako je jedna od najvećih prepreka postizanju sporazumu u prosincu "oštro protivljenje" Španjolaca i Poljaka, no dodao je da je "EU otvoren i za druga rješenja koja ne znače nužno priklanjanje sporazumu iz Nice" jer, kako tvrdi "taj soprazum kritizira cijela Europa".

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin izjavio je da će se sudionici sastanka u Napulju usredotočiti na dvije glavne točke - broj povjerenika EU-a i na proceduru glasovanja.

(Hina) mh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara