Španjolska i Francuska na meti Al-Qaide?

ŠPANJOLSKA obavještajna služba upozorila je da su Španjolska i Francuska u vrlo velikoj opasnosti od novih napada Al-Qaide, odnosno njene sjevernoafričke frakcije, koja je trenutno aktivna u Španjolskoj, izvijestile su u današnjem izdanju Španjolske novine El Pais.

El Pais se poziva na izvještaj španjolske obavještajne službe CNI, koji kaže da je teroristička grupa u području islamskog Magreba (područja sjeverne Afrike koje obuhvaća Maroko, Tunis, Alžir, Libiju, Zapadnu Saharu i Mauritaniju) koja se nedavno nazvala Al-Qaidom počela u Španjolskoj prikupljati sredstva i ljude koje šalje na trening u sjevernu Afriku i u Irak.

Alžirska teroristička organizacija, donedavno poznata pod imenom Salafistička grupa za propovijedanje i borbu (GSPC), koja se nedavno prozvala Al-Qaidom, mogla bi, po izvještaju CNI, apsorbirati ostale lokalne terorističke grupe u regiji, a na taj bi način te organizacije postale puno jače nego da djeluju samostalno.

GSPC je veze s Al-Qaidom održavala još početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, ali je formalno ujedinjena s najjačom terorističkom organizacijom na svijetu 11. rujna 2006., kad je to ujedinjenje na videovrpci objavio drugi čovjek Al-Qaide, Ayman al-Zawahari.

Stručnjaci u zadnje vrijeme upozoravaju na jačanje terorističkih aktivnosti u regiji pogođenoj djelovanjem grupe, te kažu kako bi Al-Qaida, koja među sjevernoafričkom populacijom dobiva na popularnosti, mogla ozbiljno destabilizirati regiju i otvoriti novo ratište u borbi protiv terorizma. Također, strahuje se od Al-Qaidinog regrutiranja ljudi po Europi, a posebno je zabrinjavajuća činjenica što su im imigranti sa sjevera Afrike, koji su u zemljama zapadne Europe sve manje poželjni gosti, sve skloniji.

U Alžiru je ranije ovog mjeseca u dvostrukom bombaškom napadu poginulo 33 ljudi, a u Casablanci su se počeli raznositi bombaši samoubojice, od njih dvojica pred veleposlanstvom SAD-a.

El Pais je razgovarao s šefom policijskog antiterorističkog odjela u Španjolskoj, koji je rekao: "Prava opasnost onoga što se ovog mjeseca dogodilo u Magrebu je alžirski GSPC. Sva naša pozornost usmjerena je prema njima. Ovo je djelo profesionalaca. Al-Qaida u svom čistom obliku". Policija je dodala kako nema trenutnih spoznaja o djelovanju organizacije u Španjolskoj, ali da je Španjolska ugrožena.

EL Pais kaže da španjolski i francuski obavještajci i policija surađuju da bi vidjeli kako se Al-Qaida financira u te dvije zemlje.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara