Španjolska i Gibraltar imaju različite verzije incidenta s ratnim brodom

Španjolska i Gibraltar imaju različite verzije incidenta s ratnim brodom
Ilustracija: EPA

VLASTI u Madridu i Gibraltaru danas su iznijele različite verzije incidenta u kojemu je španjolski ratni brod naredio trgovačkim brodovima napuštanje sidrišta u blizini Gibraltara, što je posljednji primjer jačanja tenzija oko strateške luke kako se približava Brexit. 

U oštroj izjavi Gibraltar navodi da je španjolski ratni brod naredio trgovačkim brodovima napuštanje sidrišta u britanskim vodama blizu Gibraltara, dodavši da je ratni brod otplovio po dolasku britanske mornarice dok su trgovački brodovi ostali.

Španjolska vlada tvrdi da su trgovački brodovi bili u španjolskim vodama i da su napustili područje nakon što ih je kontaktirao španjolski ratni brod.

Nijedna strana nije rekla čiji su bili trgovački brodovi.

Česte tenzije između španjolskih i britanskih brodova

"Svatko tko vjeruje u pravila uspostavljena međunarodnim zakonima šokiran je potezima španjolskog broda tijekom vikenda", rekao je u izjavi Fabian Picardo, glavni ministar Gibraltara. 

"Ovo djetinjasto ponašanje je nedopustivo bez obzira na to je li samo nemarno ili usmjereno odozgo", rekao je Picardo.

"Ljude Gibraltara neće se zastrašivati ni sada ni nakon 29. ožujka", dodao je, podsjećajući na planirani datum izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Tenzije oko teritorijalnih voda često izbiju između španjolskih i britanskih brodova oko Gibraltara, koji se nalazi na južnom rtu Pirinejskog poluotoka s pogledom na tjesnac između Atlantskog oceana i Mediterana. Njime Britanija vlada od 1713. 

Status Gibraltara i njegovih 30 tisuća stanovnika privlači pažnju i povećava nesigurnost zbog britanskog napuštanja EU-a, bez obzira na to hoće li se postići dogovor.

Britanci: Španjolska mornarica nije se umiješala

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell rekao je da je španjolski mornarički brod Tornado patrolirao područjem u nedjelju prema, kako kaže, uobičajenoj proceduri.

"Tornado je mirno pozvao tri trgovačka broda koja su kršila zakon o pomorskoj sigurnosti u španjolskim teritorijalnim vodama da napuste područje", rekao je Borrell za Reuters. "Ti brodovi su odgovorili na zahtjev Tornada i napustili područje", dodao je.

Glasnogovornik premijerke Therese May rekao je da se tijekom incidenta nije umiješala španjolska mornarica. 

"Sigurni smo u suverenitet cijelog Gibraltara, uključujući britansko-gibraltarske teritorijalne vode, i svaki upad je povreda suvereniteta, ali ne i prijetnja", rekao je glasnogovornik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara