Španjolska vlada i oporba složni: Kataloniji trebaju novi izbori

Španjolska vlada i oporba složni: Kataloniji trebaju novi izbori
Foto: Hina
 
ŠPANJOLSKA vladajuća Narodna stranka i glavna oporbena Socijalistička stranka složili su se danas da je potrebno raspisati nove regionalne izbore u Kataloniji kao dio rješenja najdublje političke krize u kojoj se Španjolska našla od uvođenja demokracije.
 
 
Ovaj posljednja epizoda u sagi oko katalonske neovisnosti zasigurno će dodatno produbiti tenzije između vlade u Madridu i one u Barceloni, koja odbija takvo rješenje, javlja Associated Press.
 
Rajoy se dogovorio s oporbenim socijalistima oko Katalonije
 
Katalonska vlada Carlesa Puigdemonta, podsjetimo, tvrdi da ima mandat za proglašenje neovisnosti na temelju referenduma od 10. listopada, dok španjolska vlada Mariana Rajoyja drži referendum ilegalnim, pozivajući se na odluku ustavnog suda, i prijeti suspendiranjem katalonske autonomije.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suspenzija katalonske autonomije, odnosno preuzimanje izravne vlasti od strane Madrida bilo bi moguće aktiviranjem članka 155 španjolskog ustava, koji predviđa takvu mogućnost u slučaju da regionalna vlast “ne ispunjava obveze koje ima prema ustavu ili drugim zakonima ili djeluje na način koji se ozbiljno protivi općim interesima Španjolske”.
 
Ipak, članak 155 nije aktiviran nijednom od uvođenja demokratskog ustava iz 1978. napisanog nakon kraja diktature Francisca Franca, do danas. Takvu drastičnu odluku mora odobriti Senat, ali Rajoyjeva stranka u njemu ima sigurnu većinu, tako da je riječ samo o formalnosti. Glasanje bi se moglo provesti najranije 27. listopada.
 
A Rajoy sada, kad je postigao konsenzus s oporbenim socijalistima, ima još snažniji legitimitet za ovaj potez. Kako je danas priopćila dužnosnica Socijalističke stranke Carmen Calvo, izvanredni izbori u Kataloniji mogli bi biti održani u siječnju iduće godine. 
 
Članak 155 o ukidanju autonomije aktivirat će se već sutra?
 
Odluku o aktiviranju članka 155 Rajoyjeva vlada mogla bi donijeti već sutra, na izvanrednoj sjednici sazvanoj upravo iz tog razloga. S druge strane, Puigdemontova vlada mogla bi odgovoriti jednostranim proglašenjem neovisnosti. Katalonski parlament razmatra održavanje izvanredne sjednice idućeg tjedna na kojoj bi mogla biti proglašena neovisnost.
 
Puigdemont je jučer poslao pismeni odgovor Rajoyju na upit o tome je li proglasio neovisnost ili ne, samo nekoliko minuta prije isteka roka koji mu je španjolski premijer dao za odgovor. Puigdemont, međutim, nije u svom pismu odustao od proglašenja neovisnosti - dapače, zaprijetio je da će to i učiniti ako Madrid odbije pregovore o razrješenju krize. Kako se čini, obje strane su u ovom političkom srazu odlučili zaigrati na sve ili ništa Kompromisno rješenje se i dalje ne nazire.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara