Španjolski parlament nije potvrdio novu vladu ljevice, u utorak novi pokušaj

Španjolski parlament nije potvrdio novu vladu ljevice, u utorak novi pokušaj
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sanchez nije uspio danas dobiti potporu parlamenta za formiranje lijeve koalicijske vlade pa će pokušati ponovno u drugom krugu glasanja u utorak.

Njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) pobijedila je na izborima u studenome, no nije dobila dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Sanchez pokušava formirati vladu s Unidas Podemosom

Nakon toga je dogovorila koaliciju s manjim lijevim Unidas Podemosom, s kojim ima ukupno 155 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebna je podrška 176 zastupnika.

U prvom krugu glasanja za Sanchezovu lijevu koaliciju ruku je podiglo 166 zastupnika, 165 ih je bilo protiv, a njih 18 suzdržalo se od glasanja.

Novu vladu podržale lijeve stranke

Vladu su podržale lijeve stranke, a protiv je bila desnica s nekim regionalnim strankama, dok su dvije stranke za nezavisnost Katalonije i Baskije bile suzdržane.

U utorak će se održati drugi krug glasanja u kojem Sanchezu više neće biti potrebno 176 zastupnika, nego relativna većina onih koji će glasati "za" u odnosu na "protiv".

Ponovi li se isti rezultat kao danas, on će dobiti novi četverogodišnji mandat, a Španjolska prvu koalicijsku vladu na nacionalnoj razini otkako je uvedena demokracija u zemlju prije 40 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara