Španjolski premijer otišao iz Barcelone bez susreta s katalonskim premijerom

Španjolski premijer otišao iz Barcelone bez susreta s katalonskim premijerom
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sanchez napustio je danas Barcelonu, gdje je bio u jednodnevnom posjetu policiji, bez sastanka s katalonskim predsjednikom vlade Quimom Torrom koji ga je nekoliko puta pozvao da se susretnu.

Sanchez se Torri nije javljao na telefon niti ga je obavijestio o svom dolasku, no poslao mu je pismo u kojem ja zatražio da jasno osudi nasilje tijekom prosvjeda posljednjih dana. Torra je još ranije osudio nasilje, a katalonski ministar unutarnjih poslova Miquel Buch s konferencije za medije je kritizirao Sanchezovo ponašanje kao nekorektno.

Sanchezu su prosvjednici zviždali

Španjolski premijer posjetio je zgradu španjolske policije u Barceloni gdje je pohvalio policajce "za profesionalizam i predanost javnoj službi".

"Kriza nije završila. Moramo ustrajati", napomenuo je Sanchez. Na izlazu iz zgrade, koji su tijekom vikenda ukrasili zagovornici jedinstva Španjolske donoseći cvijeće i španjolske zastave, Sancheza su dočekali zvižduci više desetaka prosvjednika.

"Sloboda političkim zatvorenicima", vikali su mu zagovornici nezavisnosti Katalonije.

Premijer je zatim posjetio dvije bolnice gdje se oporavljaju policajci ozlijeđeni tijekom sedmodnevnih prosvjeda protiv osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima. Ondje su mu i neki zaposlenici bolnice zviždali pozivajući na oslobođenje osuđenih na 9 do 13 godina zatvora.

Platforma Demokratski tsunami organizirala je manji prosvjedni skup na kojem su prosvjednici sjedili na tlu s podignutim natpisima na engleskom jeziku "Španjolska, sjedni i razgovaraj". Odbor za obranu Republike (CDR), organizacija za neovisnost, otpočela je prosvjed ispred zgrade katalonskih unutarnjih poslova gdje stotine prosvjednika puštaju u zrak šarene balone napunjene bojom. Ispred njih se nalaze željezne ograde na prilazu zgradi. Balone s bojom puštaju prema fasadi zgrade nastojeći ju umrljati bojom. CDR već danima traži ostavku Bucha, šefa unutarnjih poslova, zbog slanja katalonske policije na prosvjednike.

Potpredsjednica španjolske vlade Carmen Calvo rekla je u Madridu da se premijer Sanchez ne namjerava sastati s Torrom jer katalonski predsjednik vlade ponavlja kako namjerava organizirati novi referendum u Kataloniji i "zato što nije pokazao nijedan znak" da je spreman poštivati španjolski ustav.

Njihove pozicije su oprečne te nije izgledno da bi se približile ni tijekom eventualnog sastanka.

Torra je u petak rekao kako će u nadolazećim tjednima braniti ideju organiziranja novog referenduma preko kojeg bi mogla biti uspostavljena Republika Katalonija do kraja njegovog mandata u prosincu 2021. Napominje kako su mu Katalonci dali mandat za to kada su na izborima u prosincu 2017. najviše glasova dali trima katalonskim strankama koje u parlamentu u Barceloni drže 70 od 135 mjesta.

Sanchezov prvi posjet Kataloniji

Sanchez je pak istaknuo prošli tjedan kako španjolski ustav ne dopušta referendum u Kataloniji te da se može razgovarati samo unutar zakonskog okvira. Odbija i ideju amnestije za osuđene katalonske dužnosnike te kaže da oni moraju odslužiti zatvorske kazne zbog kršenja zakona.

Današnji dolazak u Barcelonu bio je prvi Sanchezov posjet Kataloniji nakon što je prije tjedan dana Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih čelnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Oni su u listopadu 2017. organizirali referendum o neovisnosti pa proglasili Republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Nakon toga su počeli prosvjedi u kojima je dosad ozlijeđeno oko 600 osoba, od čega 288 policajaca.

Gradske vlasti Barcelone procijenile su kako je na poprištu sukoba nastala šteta od oko 2,5 milijuna eura. Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izvijestio je kako je oštećeno 267 policijskih vozila.

Bile su privedene 194 osobe, od čega ih je dosad 104 izvedeno pred suca. Pritvoreno, bez mogućnosti plaćanja jamčevine, ih je 28.

U katalonskim gradovima se i danas odvijaju prosvjedi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara