Španjolski premijer poziva autonomaše Katalonije da priznaju da se referendum neće održati

Španjolski premijer poziva autonomaše Katalonije da priznaju da se referendum neće održati

Foto: Hina

ŠPANJOLSKI premijer Mariano Rajoy pozvao je u pristaše katalonske neovisnosti da priznaju da se referendum o samoodređenju neće održati, nakon što je nekoliko vladinih mjera zadalo težak udarac njegovoj organizaciji.

"Najrazboritije, najrazumnije i najdemokratskije bi bilo danas prekinuti. Neka kažu da neće biti referenduma, oni znaju da ga neće biti", rekao je Rajoy članovima svoje konzervativne Narodne stranke (PP) tijekom puta na Palma de Majorcu.

"Pravna država je spriječila referendum"


On drži da su katalonski autonomaški dužnosnici odgovorni za ovo što se događa. "Oni znaju da je pravna država spriječila referendum, oni to znaju i u potpunosti su toga svjesni", rekao je.

Ovog tjedna Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravosudnu operaciju u Kataloniji i tako zakomplicirao organiziranje referenduma o neovisnosti Katalonije predviđenog za 1. listopada. Središnja vlada je proglasila referendum protuustavnim.

Dvadeset i četiri osobe osumnjičene za pripremu referenduma osudio je u četvrtak Ustavni sud na kazne od 6.000 do 12.000 eura dnevno "sve dok ne počnu poštivati odluku" pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski ministar unutrašnjih poslova je pismom upozorio  katalonsku vladu da će poslati pojačanja savezne policije i civilne garde koji će intervenirati u slučaju održavanja nezakonitog referenduma.

Predsjednik regije koja ima 7,5 milijuna stanovnika Carles Puigemont je u subotu na društvenoj mreži Twitter postavio popis mjesta na kojima će Katalonci moći 1. listopada glasati, nakon što su prethodni popisi povučeni.

Duboko podijeljena regija

Na ulicama Barcelone prosvjednici su utihnuli. Regija je duboko podijeljena u pogledu svojih odnosa s Madridom.

Prema ispitivanju javnog mišljenja iz srpnja, 49,4 posto Katalonaca se protivi otcjepljenju, a 41,1 posto je za.

Prema svim ispitivanjima više od 70 posto Katalonaca želi izaći na referendum i izjasniti se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara