SPC: Amfilohije bio u Dubrovniku nekoliko puta nakon "nesretnog građanskog rata"

Foto: Arhiva

"MITROPOLIT Amfilohije bio je u Dubrovniku više puta nakon završetka posljednjeg nesretnog građanskog rata. Posljednji put bio je 2. siječnja prošle godine, na praznik Sv. Ignjatija Antiohijskog Bogonosca, krsnoj slavi Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske i njenog Episkopa Grigorija, kojom prilikom se, između ostalog, susreo i s tadašnjim biskupom dubrovačkim, današnjim zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem", stoji u posebnom priopćenju Mitropolije crnogorsko-primorske koja je obrušila na odluku Grada Dubrovnika da se uskrati domaćinstvo međunarodnom kongresu pravoslavlja ako se u Gradu pojavi Amfilohije.

Dubrovčani "nepristojni klevetnici"

Mitropolija smatra kako je stav Grada Dubrovnika "nepristojan i klevetnički", a u priopćenju se naglašava kako Amfilohije nije ni trebao doći u Dubrovnik. Također mitropolija je mišljenja kako je priopćenje dogradonačelnice Tatjane Šimac Bonačić možda bio rezultat što je ona bila "zаstrаšenа fizičkim prijetnjаmа od nekih ekstremističkih grupа, ili moždа dio neke lokаlne političke kontroverze".

"Ne želeći tražiti dublje rаzloge, dužni smo, s druge strаne, podsjetiti dа Mitropolit Amfilohije nikаdа nikogа nije poticao na 'krvoproliće i rаtne zločine', а dа ogromаn ugled koji Gospodin Mitropolit imа u čitаvom kršćanskom, ne sаmo prаvoslаvnom svijetu, direktno opovrgаvа klevetu gđe Šimаc Bonаčić dа su njegovi stаvovi 'suprotni kršćаnskoj etici'", navodi se u priopćenju.

Obilazio postrojbe, družio se s Arkanom

Podsjetimo, Amfilohije tijekom agresije na dubrovački kraj obilazio je srpske i crnogorske postrojbe koje su Dubrovnik držale u opsadi, a sa najvećim mogućim počastima 1991. godine u cetinjskom je manastiru primio Željka Ražnatovića Arkana i njegovu paravojnu formaciju "Tigrovi". S najvećim počastima primao je i Slobodana Miloševića kao i Ratka Mladića. Poznat je po svom "hrabrenju" postrojbi koje su harale hrvatskim jugom a koje je posjetio više puta.

Poglavar SPC-a u Crnoj Gori u posljednje vrijeme poznat je po svojim kontroverznim stavovima za što je zaradio više kaznenih prijava zbog govora mržnje. Trenutno je žestoki kritičar vlasti u Podgorici još od vremena kada su se odvojili od Beograda, odnosno Srbije. Posebno je bio glasan kada je Crna Gora priznala Kosovo, a crnogorski MUP je za krvave prosvjede u Podgorici izravno optužio poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori za izazivanje krvavih nereda u glavnom gradu Crne Gore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara