Spiegel: Rekordna kazna Googleu je europska poruka Trumpu

Spiegel: Rekordna kazna Googleu je europska poruka Trumpu
Foto: Spiegel, EPA, Hina

TOČNO tjedan dana prije nego što se trebaju sastati američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, Komisija je kaznila Google s 4,3 milijarde eura zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja povezanih s njihovim operativnim sustavom Android.

To je ujedno najveća kazna u povijesti koju je Europska komisija izrekla nekoj kompaniji. No kako piše njemački Spiegel, treba obratiti pozornost na tajming u kojemu je to napravljeno, odnosno sve sagledati kroz aspekt nadolazećeg sastanka Trumpa i Junckera.

Njih dvojica bi na tom sastanku trebala razgovarati o pitanjima trgovine.

Kazna kao odgovor Trumpovoj politici?

Spiegel podsjeća nadalje kako je 2017. godine Komisija već izrekla kaznu od 2,4 milijarde eura Googleu, ali i kako će nova kazna izrečena danas dodatno zaoštriti razgovore o trgovini između SAD-a i Europske unije.

Komisija je s objavom ove odluke mogla pričekati, tvrdi Spiegel, ali se za objavu odlučila upravo tjedan dana prije sastanka Trumpa i Junckera.

Proces protiv Googlea u ovom pitanju vodio se od travnja 2015. godine, ali Komisija ovu odluku, zanimljivo, nije objavila ni nekoliko dana ranije, a Spiegel piše kako je objava odluke odgođena te to potkrjepljuje informacijama iz Bruxellesa.

Pišu kako se u Bruxellesu govori da je Komisija čekala NATO summit koji je održan prošlog tjedna, i to kako ne bi stvorila dodatan pritisak na već napetu atmosferu između Europe i SAD-a.

Je li Komisija odlučila sada objaviti ovu odluku zbog Trumpovog agresivnog pristupa europskim saveznicima na summitu ili zato što je EU opisao kao neprijatelja, nije poznato. Ali čini se kako je EU krenuo u napad, umjesto da samo odgovara na Trumpove prozivke.

Vestager: Nema dobrog tajminga ako se gleda politički kontekst

Povjerenica za tržišno natjecanje Margarethe Vestager, koja je ovu odluku objavila, uspjela je izbjeći odgovoriti na pitanje hoće li ova odluka utjecati na sastanak Trumpa i Junckera.

"Naše američke kolege žele pravedno tržišno natjecanje, baš kao mi", poručila je. Dodala je, pak, da u pitanjima tržišnog natjecanja nema političkog konteksta jer kada bi se gledao politički kontekst, nikada ne bi bilo dobro vrijeme.

Osvrnula se i na visinu izrečene kazne Googleu rekavši da Google krši pravo EU-a još od 2011. godine te da je to jako ozbiljno. Istovremeno su prihodi Googlea rasli od 2011. godine, a Komisija ima ovlasti izreći kaznu u visini od 10 posto godišnjeg globalnog prihoda.

Spiegel dodaje i kako će sam iznos kazne biti manji problem za Google koji ima rezerve u gotovini do 90 milijardi eura. Ako, pak, Google ne promijeni svoje poslovanje u roku od 90 dana, Komisija mu može izreći penale u visini do 5 posto iznosa prihoda njihovog matičnog društva - Alphabeta - čak i retroaktivno. Alphabet, pak, godišnje ima prihod od 94,7 milijardi eura, što je podatak iz 2017., piše Spiegel i dodaje da bi ti dnevni penali u ovom slučaju iznosili do 13 milijuna eura po danu.

Google kažnjen s 4,3 milijarde eura zbog Chrome aplikacije na mobitelima

Juncker i Tusk neizravno se obratili Trumpu

Unatoč svemu, tajming izricanja presude treba biti još jedna indikacija o čvršćem pristupu prema vladi SAD-a.

Europska unija odgovorila je na uvođenje carina na aluminij i čelik, a u isto vrijeme ubrzava ritam međunarodnih trgovinskih ugovora.

Samo ovog utorka Juncker, Tusk i EU potpisali su najveći trgovinski sporazum s Japanom. Tom prilikom su poslali jasnu poruku Washingtonu.

"Pravi rizik za našu ekonomiju, poslove i bogatstvo su politička nesigurnost, trgovinski ratovi, nepredvidivost, neodgovornost i agresivan izbor riječi", tvitao je Tusk, dok se Juncker oglasio priopćenjem.

"U trgovini se ne radi samo o carinama i barijerama, radi se o vrijednostima, principima i pronalasku dobrog rješenja za sve. Ne može biti jedinstva tamo gdje prevladava unilateralizam", rekao je.

Kako zaključuje Spiegel, nije posebno trebalo naglasiti da se pritom mislilo na Donalda Trumpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara