Splićanin umro, obitelj zgrožena bolnicom: Zatekli smo ga golog, s krpom na ustima

Splićanin umro, obitelj zgrožena bolnicom: Zatekli smo ga golog, s krpom na ustima
Foto: Privatan album

PRIJE desetak dana u Splitu je preminuo Petar Ivanišević, kojemu je prije mjesec i pol dijagnosticiran tumor, a njegova obitelj ogorčena je načinom na koji se sve odvijalo, počevši od krivog liječenja pa sve do smrti. Njegova kći Dijana Ivanišević Hrgović ispričala je za Index kako je tatu u mrtvačnici zatekla golog, ubačenog u vreću i s krpom na ustima, a sve zbog sumnje na koronavirus, iako se ispostavilo da je negativan.

Taj dan kad joj je otac preminuo, navodi, nitko nije nazvao njenu majku da je obavijesti o tome, no zvali su je drugi dan i tražili njenog (op. a. tad već pokojnog oca) da mu kažu da je negativan na koronu.

"Tata se prije tri mjeseca žalio na bolove u kičmi. Ni jedna tableta mu nije pomagala. Otišli smo u bolnicu Križine napraviti CT kičme. Na nalazu je pisalo lumboishialgija. Počeo je s fizikalnom terapijom i bilo mu je sve gore. Potom smo otišli na Odjel za bol i ondje su mu propisali 10 dana akupunkture, da bi tata nakon toga završio u kolicima. Nismo znali što ćemo pa smo ga odveli na hitni neurološki pregled, gdje mu je doktor dijagnosticirao Parkinsovu bolest i dao tablete. Budući da mu je bilo sve gore, napravio je CT abdomena i onda su mu dijagnosticirali tumor na kičmi od 17 cm. Tad su krenula zračenja. Žalosno je da su svi onkološki bolesnici naručeni u isto vrijeme pa čekaju po 3 do 4 sata. Glavno je da sestre na vratima viču: 'Maknite se dva metra!' Otac je prošao zračenje i krenuo na kemoterapiju, pet dana nakon kemoterapije mu je bilo jako loše", započela je priču njegova kći Dijana.

"Mama i ja smo skoro pale u nesvijest kad smo ugledale tatu tako bačenog u vreću"

Navodi kako su odmah nazvali Hitnu i oni su im rekli da mu izmjere temperaturu.

"Ja sam mu izmjerila i bila je 36. Kad je hitna došla, odmah su pitali ima li covid-19. Rekla sam da nema i da umire od raka. Onda su mu stavili toplomjer i rekli mi da ima 38. Već tad je tata bio skoro u komi. Dvojica iz Hitne su samo buljili u nalaze i ako je itko od njih bio doktor, mogao je vidjeti da je već bio u komi, a ne ga staviti u kardiostolicu i odvesti na Križine zbog covida. Dakle, oni su njega polumrtva išli voziti u kardiostolici u bolnicu na Križine, gdje su smješteni bolesnici s covidom, no on je preminuo u kolima Hitne, s tim da me nitko o tome nije obavijestio. Ja sam nakon sat vremena nazvala da vidim kako je i onda su mi rekli da je umro", ispričala nam je Dijana Ivanišević Hrgović.

Drugo jutro su ga, kaže, s Križina odveli na Lovrinac, na patologiju.

"Zbog sumnji na covid rekli su mi da neće uzeti od nas robu da ga obuku i da će ostati u robi u kojoj je došao. Potom su me drugi dan nazvali i javili da je, naravno, negativan na covid, što smo i mi znali i to smo im i rekli. Potom sam išla vidjeti tatu prije ukopa i zamalo nisam pala u nesvijest kad sam ga vidjela u najlonskoj vreći, gologa, samo u peleni, s krpom na ustima. Mama i ja smo skoro pale u nesvijest. Pitam se bi li oni tako ukopali svog oca, kao beštiju. Može ih biti sram, i bolnice i šugavu državu, a da ne govorim da se ne smije donijeti ni cvijet ni svijeća na grob, to je sramota", kazala nam je Dijana.

"Bar su mu mogli zatvoriti usta, a ne staviti krpu i golog ga ostaviti u vreći"

Navodi kako je u trenu dok su stavljali oca u kardiostolicu i smještali u kola Hitne već vidjela da umire.

"Vjerujem da je umro kad sam ga poljubila i kad su ga stavili u kombi. Kad sam došla kući, zvala sam bolnicu, a oni su rekli da je umro na putu i da su ga pokušali reanimirati, a moju majku nitko nije ni nazvao da joj kaže da je tata umro. Tek su drugi dan nazvali moju mamu i rekli joj je li Petar, moj otac, kod kuće, i da je negativan na koronu. A moj tata je već bio mrtav. Vjerujem, kad je došao u bolnicu i kad su vidjeli da je mrtav, da su mu napravili bris na covid, skinuli ga golog i bacili u vreću. Bar su mu mogli zatvoriti usta, a ne staviti krpu i golog ga ostaviti u vreći", ispričala nam je njegova kći Dijana.

Index je poslao upit KBC-u Split prije tjedan dana, no odgovor nismo dobili. Potom smo jučer razgovarali s ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem koji nam je rekao da nije dobio upit i da ga ponovno pošaljemo. I poslali smo ga, ali odgovor do danas nismo dobili.

On je samo rekao da ne želi davati izjave, da nije čuo za taj slučaj i da mu je žao, ali da je bolnica u teškoj situaciji jer imaju dosta zaraženih pacijenata.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara