Split: Čačić o klizištu na autocesti Zagreb - Goričan

Odgovornost za pojavu klizišta i oštećenje kolnika na dionici autoceste Zagreb Goričan između Brezničkog Huma i Novog Marofa, na čvorištu kod Varaždinskih Toplica, snosi tvrtka koja je izvodila geomehaničke istražne radove i nije detektirala klizište u tlu kazao je bivši ministar obnove, graditeljstva i javnih radova Radimir Čačić, saborski zastupnik HNSa, odgovarajući večeras na pitanje gledatelja u emisiji "Cenzura" splitske "Televizije Jadran". L

Tu je dionicu Čačić svečano pustio u promet prije parlamentarnih izbora te prije roka i bez uporabne dozvole.

To se, kazao je, može dogoditi na svim autocestama u Hrvatskoj, ako bude takvih vremenskih nepogoda kakve su tamo ovog trenutka i zbog čega su osim ceste oštećene i željezničke pruge na više mjesta. Na tom terenu imamo velikih klizišta, kazao je Čačić, zbog čega je cijena izgradnje malog tunela na tom području jednaka izgradnji tunela Kapela.

Međutim, na točki na kojoj se pojavilo oštećenje, nastavio je, na žalost, nije bilo uopće projektirano ni predviđeno klizište, jer ga geomehanički istražni radovi nisu ni dekektirali, tako da to ni na kakav način nema veze s uporabnom dozvolom ni s građanjem ni s izvođačima, jer projektant jednostavno nije predviđao klizište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da se zbog toga može i treba pozvati na odgovornost tvrtku koja je radila geomehaničke radove, kako to da nije otkrila klizište, ali je i činjenica, dodao je, da su u tlu moguća iznenađenja i to nije ni prvi ni zadnji takav slučaj. Bit će ih možda i više, zaključio je Čačić.

Klizišta su se pojavila još početkom prošlog tjedna, a obilne kiše ovoga tjedna prouzročile su sve veća oštećenja, a posebice na izlazu i ulazu na autocestu, kod čvora Varaždinske Toplice, gdje se zbog klizanja tla podignuo asfalt na kolniku i do visine od 75 centimetara. To je potpuno onemogućilo promet, pa su i ulaz i izlaz s autoceste kod Varaždinskih Toplica bili zatvoreni. Nakon djelomične sanacije kolnika, od 16 sati čvor Varaždinske Toplice je ponovno otvoren za promet.

(Hina) ydstr ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara