split - centar za odlaganje otpada zajednički za cijelu županiju

Gradonačelnici i načelnici gradova i općina u Splitskodalmatinskoj županiji na današnjem sastanku u Vili Dalmacija u Splitu postigli su dogovor o zajedničkoj gradnji centra za gospodarenje otpadom, najvjerojatnije na području Lećevice.

Ni jedno odlagalište smeća u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uključujući i grad Split, nema ni lokacijsku, ni građevinsku dozvolu za otpad. Centar za gospodarenje otpadom, po svemu sudeći, izgradit će se na području Lećevice u splitskoj Zagori, a stajat će oko 14 milijuna eura.

Na sastanku su prvi ljudi gradova i općina te županije istaknuli ekološku prihvatljivost županijskog projekta za izgradnju centra i njegovu isplativost. Prema tom projektu, odvožnja, obrada i zbrinjavanje otpada svakog stanovnika te županije mjesečno će stajati oko pola eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog centra, koji treba biti smješten na području Lećevice po županijskom prostornom planu, predstavio je u ime Instituta građevinara Hrvatske Jakša Miličić. Miličić je istaknuo da će zbrinjavanje otpada na županijskoj, a ne općinskoj, razini biti obveza koja će tijekom ove godine biti i propisana novim Zakonom o komunalnom otpadu.

Kako je rekao Tomislav Mihotić zadužen u županiji za komunalni otpad, za istražne radove u Lećevici osigurano je 2,5 milijuna kuna. Istražni radovi u Lećevici trenutačno stoje jer se stanovnici tog dijela Zagore bune protiv izgradnje centra na njihovu području. No, kako je rečeno na sastanku, istražni radovi u Lećevici nastavit će se čim Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja županijskim stručnjacima osigura policijsku zaštitu na terenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara