Split: Festival "K siromašnom teatru"

U SPLITU će se od 17. do 20 prosinca održati četvrti festival "K siromašnom teatru", manifestacija u organizaciji Kulturnog središta mladih Split.

Predstave će se održavati u prostorima Teatrina na Prokurativi, a prva je na rasporedu predstava "Pirati" autora Veita Sprengera u izvedbi berlinske kazališne skupine "Showcase Beat Le Mot". Kako najavljuje izbornik festivala Goran Golovko, berlinsku glumačku skupinu, vrlo popularnu diljem Europe gdje osim kazališnih predstava priređuju preformanse te glazbene i književne večeri, festivale, simpozije i razne kongrese, čini pet izvođača, autora, producenta, dramaturga i glumaca, ali bez posebne hijerarhijske podjele. Neobičnost je predstave "Pirati" i to što i publika ima mogućnost sudjelovati u stvaranju predstave - izvođenjem raznih zvukova.

Na festivalu "K siromašnom teatru" sudjeluje i rimska kazališna skupina "Tony Clifton Circus" s predstavom Hula Doll, groteskom s klaunovima iza koje se krije osuda nasilja, autora i redatelja Nicole Danesija de Luke i Iacopa Fulgija. Splitski redatelj Goran Golovko koji je prije četiri godine pokrenuo taj projekt s idejom o drukčijem shvaćanju teatra, očekuje da će Rimljane publika doživjeti kao urnebesnu zabavu.

Kazalište J. H. Džinot iz Velesa u Makedoniji splitskoj će se publici predstaviti svojevrsnim zbirom Shakespeareovih djela "Strip Shakespeare" autora Adama Longa, Jessa Borgesona i Daniela Singera, u kojoj šest glumaca tumači više uloga, u režiji Kole Angelovskog.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini domaći teatar na festivalu stiže iz Zagreba - "Teatar Exit" s predstavom "I drvo je bilo sretno", koju je na scenu postavio Rene Medvešek. Iako je u prvom redu namijenjena djeci, taj "istraživački projekt" u kojem glazbenici stvaraju priču vraćajući nas riječima i glazbom u djetinjstvo, kaže izbornik Golovko, s velikim zanimanjem prihvaćaju i odrasli.

To što su ove godine na festivalu samo četiri predstave, Golovko objašnjava financijskim razlozima jer je novac dobiven od grada Splita i Ministarstva kulture bio dovoljan samo za pokriće dijela troškova.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara