Split: Odgođen stečaj Makarske "Amfore" d.d.

TRGOVAČKI sud u Splitu odgodio je danas početak stečajnog postupka za makarsku tvrtku ´Amforu´ d.d. dok se ne ispita bonitet novog vlasnika ljubuške tvrtke ´Hermes´, a spisi će biti dostavljeni Trgovačkom sudu u Dubrovniku jer je sjedište tvrtke u Metkoviću.

Pred Sudom se okupilo 70-ak radnika ´Amfore´ koji su jutros autobusom doputovali iz Makarske na miran prosvjed jer nisu primili plaću od kolovoza prošle godine, regrese za 2001. i 2002., a zahtijevaju i stečaj nad tvrtkom.

Tvrtka ´Amfora´ bila je do početka 2000. u vlasništvu Josipa Gucića, a onda je zbog prezaduženosti otišla u stečaj. Nakon godinu i pol dana, u lipnju 2001., prodana je slovačkoj tvrtki ´Horizontu´ iz Košica, koja je ubrzo nakon preuzimanja izgubila licenciju za proizvodnju pića ´Pepsi´. Tada su, kako tvrde radnici, počele nove nevolje.

Radnici već dva mjeseca štrajkaju, nisu dobili plaće za četiri zadnja mjeseca prošle godine, a nisu im plaćeni ni regresi za 2001. i 2002. Poslodavci ´Horizonta´ su se opravdavali da plaće nisu isplaćene zbog lošeg poslovanja i manje proizvodnje, kazala je danas novinarima povjerenica sindikalne Podružnice PPDIV-a ´Amfore´ d.d. Ljiljana Roso. Po njezinim riječima oko 170 radnika potražuje pet milijuna kuna, račun je ponovno blokiran, tvrtka je ponovno zapala u dugove, koji su dosegnuli 14 milijuna kuna. To je i razlog što su radnici vjerovnici 10. prosinca prošle godine podnijeli zahtjev da se u tvrtki otvori stečaj, dodala je. ?akođer je kazala da je tvrtka 22. siječnja ove godine bez znanja radnika prodana ljubuškom ´Hermesu´, o čemu ih je direktor ´Amfore´ Ivica Rotim izvijestio tek dva dana poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Uprave ´Amfore´ su na današnjem ročištu preko svojih opunomoćenika pobili navode vjerovnika o prezaduženosti tvrtke, tvrdeći da oni nisu iznijeli nikakve materijalne dokaze o dugovima. Rečeno je da se nedavno u tvrtki promijenila vlasnička struktura te da je sudu dostavljeno pismo namjere Hypo Alpe Adria banke koja je spremna odobriti zajam za podmirenje duga.

Vjerovnici su zatražili od Sudskog vijeća da se prije odluke o stečaju provjeri bonitet tvrtke ´Hermes´ jer, po njihovim podatcima, duguje tvrtki ´Metkovki´ u stečaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara