Split: Prijave zbog protuzakonitih "matrikula"

SLUŽBENICI Odjela gospodarskog kriminaliteta PU splitskodalmatinske podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu posebno izvješće protiv više liječnika iz Splita i Rijeke pod sumnjom da su protuzakonito izdavali svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti pomoraca, tzv. "matrikule" osobama trajno nesposobnima za rad, s invalidskim mirovinama.

Načelnik Ureda načelnika PU Ninoslav Ćurić izvijestio je kako su zbog zloporabe položaja i ovlasti, te izdavanja i uporabe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe i ovjeravanja neistinitog sadržaja, prijavljeni Ž. E. (48), M. A. (48), M. M. D. (52), M. V. (73), M. W. (39) i L. B. (66), odgovorne osobe, liječnici specijalisti, odnosno specijalizanti medicine rada u svojim specijalističkim ordinacijama i zdravstvenim ustanovama u Splitu i Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za ta je kažnjiva djela, odnosno pomaganje, prijavljeno još 29 osoba - pomoraca, koji su lažne svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti koristili za dobivanje posla, odnosno ukrcaj na brodove.

Kriminalističkom je obradom utvrđeno kako su osumnjičeni od listopada 2003. do rujna 2004. godine, s ciljem da drugome pribave materijalnu korist, obavili specijalističke preglede te izdali svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti pomoraca premda te osobe nisu zadovoljavale uvjete iz Pravilnika o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade i Naputka Ministarstva zdravstva.

Te su osobe, naime, što je vidljivo iz njihove medicinske dokumentacije, koje liječnici nisu zatražili na uvid, bile trajno nesposobne za rad, te su imale rješenja o invalidskim mirovinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara