Split - prosvjed Sindikata hrvatskih pošta i telekomunikacija

Pedesetak članova Republičkog sindikata radnika hrvatskih pošta i telekomunikacija (RSRHPT) prosvjedovalo je danas ispred sjedišta HTa i Glavne pošte u Splitu zbog, kako tvrde, nezadovoljstva lošim ugovorom koji je bivša Vlada na štetu Hrvatskog telekoma sklopila s Deutsche Telekomom.

Predsjednik RSRHPT-a Jadranko Vehar rekao je kako taj sindikat zahtijeva poništenje odluke o smanjenju broja zaposlenih u ovoj godini za još tisuću, te da se napokon počne provoditi strategija razvoja i zapošljavanja. Prvi u nizu prosvjeda organiziran je u Splitu, naglasio je Vehar, upravo zato što bi taj centar HT-a ove godine trebao otpustiti oko 300 radnika.

Od listopada 2001., podsjetio je Vehar, u HT-u je broj zaposlenih smanjen za oko 3000. Također je zabrinjavajuće, ustvrdio je, stalno smanjivanje ulaganja i zaostajanje HT-a u razvoju što je, po njegovim riječima, sastavni dio ugovora potpisanog pri prodaji dodatnih 16 posto dionica DT-u. Istodobno se ne poštuje dio ugovora o prekvalifikaciji i doškolovanju oko 3000 radnika.

Članica radničkog vijeća Centra HT-a u Splitu Rosana Ana Duplančić rekla je kako se sindikat protivi i izdvajanju pratećih službi - općih, kadrovskih i financijskih, iz sustava HT-a u takozvane tvrtke kćeri u kojima se, prema dosadašnjim iskustvima, radnicima smanjuju socijalna i radna prava. Osim toga, upozorila je, najviše zaposlenih u Splitu upravo je na takvim poslovima, pa će se njihovo izdvajanje najviše i najbolnije osjetiti u tom gradu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

RSRHPT već godinama upozorava na loše stanje u HT-u i odnos manjinskog vlasnika, države, no, kako je rekao predsjednik sindikata Jadranko Vehar, nisu uspjeli uspostaviti korektan način komuniciranja. Istodobno većinski vlasnik DT ostvaruje profit na temelju strategije nazadovanja i otpuštanja radnika.

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, sindikat najavljuje slične prosvjede i u drugim gradovima.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara